Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.05.2023 07:45

Premiér: Tému reformy verejnej správy chceme riešiť prípravou pre ďalšie vlády


Na snímke Ľudovít Ódor. Snímka zdroj: (tasr).


Téma reformy verejnej správy je pre vládu odborníkov jedna z priorít. Pripravovať ju chce vo forme alternatív pre budúce vlády.


Počas Hodiny otázok v pléne Národnej rady (NR) SR to povedal premiér Ľudovít Ódor. Vzhľadom na limitovaný čas a veľký počet aktérov nebude podľa neho možné do jesene realizovať zmeny.

"Keďže máme k dispozícii relatívne limitovaný čas a priestor, zatiaľ túto tému budeme skôr pripravovať v alternatívach pre ďalšiu vládu, lebo každá takáto zmena sa dotýka množstva aktérov. Nebude úplne jednoduché nájsť kompromis. Nemyslím si, že za pár mesiacov to bude možné dosiahnuť," povedal Ódor s tým, že jeho vláda chce podporovať aj iniciatívy, ktoré sa doteraz zaoberali reformou verejnej správy.

Premiér tiež pred poslancami spomenul komisiu, ktorá pripravovala podklad pre možnosti úpravy samosprávneho členenia. "Chceme ísť trochu nad rámec, aj viac filozoficky, aby sme rozoberali, ktoré kompetencie je možno oveľa efektívnejšie robiť na lokálnej a regionálnej úrovni. Nebudem sa vyhýbať tejto téme, kryje sa to aj s ďalšími dvoma prioritami, ktoré má táto vláda do jesene," dodal.

Pripomenul tiež, že niektoré krajiny dokážu efektívnejšie míňať eurofondy, pretože rozhodovanie a čerpanie delegujú na regionálnu úroveň.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Len aby sme si neublížili
Na Slovensku stále častejšie počúvame o potrebe modernizácie samosprávy.
viac
21.01.2021
Na ceste k reforme verejnej správy a európskej integrácii
Pozvánka na online konferenciu ,,Na ceste k reforme verejnej správy a európskej integrácii“.
viac
21.07.2021
SK8 vyzýva na zvolanie komisií pre reformy verejnej správy
Združenie samosprávnych krajov SK8 vyzýva na zvolanie komisií na tému reformy verejnej správy. Považuje ju za podmienku modernizácie, ako aj obnovy Slovenska po pandémii ochorenia COVID-19. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.
viac
01.04.2023
Pri budúcom rozvoji územnej samosprávy pomôžu odporúčania európskych expertov
Zahraniční experti pripravili pre Slovensko odporúčania na zlepšenie fungovania územnej samosprávy. Návrhy sú súčasťou spoločného projektu Ministerstva vnútra SR a Rady Európy s finančnou podporou EÚ pod názvom Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %