Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.10.2021 08:25

Predsedovia krajov rokovali o ich financovaní i reforme zdravotníctva


Zľava predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová, predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter počas brífingu po rokovaní županov Združenia samosprávnych krajov SK8 v obci Oponice. FOTO TASR – Henrich Mišovič


Predsedovia samosprávnych krajov sa vo štvrtok stretli na 17. rokovaní zhromaždenia Združenia samosprávnych krajov SK8. Na stretnutí v Oponiciach v okrese Topoľčany dominovali témy optimalizácie siete nemocníc, financovania sociálnych služieb, prípravy zákona o verejnej doprave.


Predsedovia krajov rokovali aj o návrhu legislatívnych zmien v oblasti majetkovoprávneho usporiadania pozemkov pod stavbami vo vlastníctve vyšších územných celkov (VÚC) a téme samotného financovania samosprávnych krajov. Počas stretnutia sa zaoberali aj prípravami osláv 20. výročia vzniku samosprávnych krajov. Historicky prvé voľby do VÚC sa konali 2. decembra 2001.      

Podľa predsedu SK8 a súčasne predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jozefa Viskupiča je nevyhnutné zmeniť fungovanie verejnej správy, ktoré už po dvoch desaťročiach vykazuje chyby. „Namiesto pružného systému doručovania verejnej služby tu máme centrálny systém, regionálnu štátnu správu, krajskú správu, samosprávu na úrovni miest a obcí a podobne, reálny kompetenčný a inštitucionálny 'mirš-marš', ktorý treba narovnať a zamyslieť sa súčasne aj nad jeho financovaním,“ povedal.       

Dlho diskutovaná reforma verejnej správy ide podľa slov Viskupiča ruka v ruke s reformou daňovo-odvodového systému. „Kraje sú odkázané na výber jednej dane, ktorej navyše neurčujú sadzbu. Radi by sme sa uchádzali o to, či už to bude nejaká zelená, environmentálna, uhlíková daň alebo to bude nejakým spôsobom možnosť zásahu do formácie korporátnych daní, aby sme mohli nielen platonicky, ale naozaj podporovať malé a stredné podnikanie,“ skonštatoval Viskupič.       

Jednou z tém, ktoré dominovali na stretnutí predsedov samosprávnych krajov, bola reforma zdravotníctva. „Túto tému vnímame veľmi citlivo, pretože sa nám v regiónoch rozhádajú jednotlivé časti regiónov. Všetkým nám musí ísť o to, aby dostupnosť zdravotnej starostlivosti nebola nijakým spôsobom obmedzená,“ skonštatovala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.       

Podľa jej slov potrebujú kraje v prvom rade reformovať a stabilizovať ambulantnú starostlivosť, ktorá začína byť pre viaceré regióny nedostupná. „Máme prázdne ambulancie, starých lekárov, odchádzajúcich lekárov. Je potrebné riešiť personálne otázky v zdravotníctve, treba doriešiť spôsob vzdelávania lekárov a prístup k atestáciám,“ uviedla Jurinová.       

Zároveň skonštatovala, že ak sú samosprávne kraje koordinátormi zdravotnej starostlivosti v krajoch, musia byť ich zástupcovia pozývaní na stretnutia, kde sa o reformách v zdravotníctve rozhoduje. „Ministerstvo predstavilo reformu zdravotníctva, schválila ju vláda a teraz sa ide o nej diskutovať na úrovni regiónov. Teraz sa začíname baviť o tom, ktorá nemocnica aké kritériá spĺňa,“ povedala Jurinová, podľa ktorej už teraz niektoré nemocnice, v pôvodných návrhoch nastavené ako komunitné, vychádzajú podľa kritérií ako regionálne, čiže nemocnice vyššieho typu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Trnavský župan rokoval s vicepremiérom o posilnení kompetencií krajov
Predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič prijal 29. mája v Trnave podpredsedu vlády Slovenskej republiky Štefana Holého. Rokovali o reforme verejnej správy a o dodržiavaní legislatívneho procesu.
viac
16.01.2021
SK 8: Samosprávne kraje sa oficiálne stanú orgánmi krízového riadenia
Združenie SK 8 presadilo posilnenie úlohy samosprávnych krajov v oblasti krízového riadenia štátu.
viac
21.07.2021
SK8 vyzýva na zvolanie komisií pre reformy verejnej správy
Združenie samosprávnych krajov SK8 vyzýva na zvolanie komisií na tému reformy verejnej správy. Považuje ju za podmienku modernizácie, ako aj obnovy Slovenska po pandémii ochorenia COVID-19. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.
viac
27.10.2023
SK8: Predsedovia samosprávnych krajov rokovali v Krakovanoch
Združenie samosprávnych krajov SK8 chce vstúpiť do partnerského dialógu s novou vládou a parlamentom. Téma reformy verejnej správy by podľa predsedu Jozefa Viskupiča mala byť súčasťou nového programového vyhlásenia vládneho kabinetu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %