Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
09.10.2024 01:05

Predseda ZMOS Jozef Božik sa zúčastnil II. Kongresu MIRRI


Snímka zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR


Včera sa v Brezne uskutočnil II. pracovný kongres Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, na ktorom sa zúčastnil aj predseda ZMOS Jozef Božik spolu s podpredsedami a ďalšími štatutárnymi zástupcami členských miest a obcí združenia.


Na podujatí sa zišlo viac ako 1 000 zástupcov samospráv z celého Slovenska – primátorov, starostiek, primátoriek a starostov. Cieľom kongresu bolo predstaviť aktuálne plány ministerstva a komunikovať dôležité novinky pre mestá a obce.

Jedným z kľúčových bodov, ktoré zazneli, bolo oznámenie predsedu vlády Roberta Fica o dofinancovaní samospráv vo výške 50 miliónov eur, ktoré budú rozdelené podľa mechanizmu, ktorý pripraví Združenie miest a obcí Slovenska. Tieto financie by mali byť rozdelené obciam a mestám na základe počtu obyvateľov. Premiér tiež oznámil, že vláda odpustí časť pôžičiek, ktoré v minulosti obce získali od štátu – konkrétne 20 miliónov eur, čo znamená, že každému kraju bude odpustených 2,5 milióna eur. ZMOS bude mať dôležitú úlohu v rozhodovaní o prerozdelení týchto financií.

Hostiteľom kongresu bol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši, ktorý zhodnotil, že toto stretnutie predstavuje pokračovanie intenzívnej spolupráce so samosprávami. Minister tiež zdôraznil, že vďaka integrovaným územným investíciám si mestá a obce samé určujú, do akých projektov budú investovať prostriedky z eurofondov. Za 11 mesiacov sa do regiónov presunulo 1,5 miliardy eur. Na kongrese sa zúčastnil aj štátny tajomník Michal Kaliňák, ktorý dlhodobo podporuje prepojenie medzi samosprávami a štátom.

Na kongrese sa zúčastnili aj ďalší významní predstavitelia vlády, vrátane viacerých ministrov a štátnych tajomníkov, ktorí mali možnosť komunikovať priamo s komunálnymi lídrami.

Predseda ZMOS Jozef Božik v nadväznosti na účasť na Kongrese MIRRI zdôraznil: „Spolupráca medzi samosprávami a štátnymi inštitúciami je pre nás kľúčová. ZMOS bude aj naďalej vyvíjať úsilie, aby sa zabezpečilo dlhodobé a stabilné financovanie našich miest a obcí. Len tak môžeme udržať udržateľný rozvoj v našich regiónoch.“

ZMOS tak naďalej pokračuje v úsilí zabezpečiť udržateľný rozvoj samospráv po celom Slovensku s dôrazom na rovnovážny rozvoj všetkých regiónov.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2018
Samosprávu čakajú zmeny vo verejnom obstarávaní
Príhovor predsedu Úradu pre verejné obstarávanie členom Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
26.11.2018
Predseda ZMOS Michal Sýkora nebude kandidovať na prezidenta
Dlhoročný starosta Štrby a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora nebude kandidovať na prezidenta SR. K tomuto kroku ho vyzývali členovia orgánov ZMOS.
viac
23.12.2018
Vianočný príhovor predsedu ZMOS
Každá sviečka, ktorá rozžiari náš adventný veniec, nám ukazuje, ako sa blížime k najkrajším sviatkom v roku. Žijeme v uponáhľanej dobe, keď nám povinnosti a úlohy stále viac odkrajujú z času, ktorý by sme chceli stráviť s priateľmi a blízkymi.
viac
22.11.2023
1. pracovný kongres MIRRI SR s komunálnymi lídrami
Pod mottom „Permanentný dialóg o rozvoji regiónov“ sa uskutoční 1. pracovný kongres Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) s komunálnymi lídrami, ktorý organizuje MIRRI SR v spolupráci so ZMOS a ÚMS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %