Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
01.04.2017 09:24

Pre lepšiu mobilitu znevýhodnených ľudí


Ilustračná koláž.


Viete si predstaviť, ako zložito sa prepravujú za službami, na úrady a k lekárovi chorí, starší či invalidní ľudia z odľahlejších obcí, kde nie je dostatočne hustá verejná doprava a chýbajú im peniaze na taxík...


Komu pomôže RegioAuto

Štyri spoločnosti z oblasti autodopravy spojili svoje sily a výsledkom je projekt RegioAuto - regionálna prepravná služba, ktorý má ambíciu zvýšiť mobilitu zdravotne postihnutým osobám, seniorom, rodinám v núdzi, či rodičom s deťmi, ale i pomôcť živnostníkom, malým firmám a oživiť komunitné podnikanie. Vozidlo RegioAuto môže mať k dispozícii obec či organizácia tretieho sektora, aby pomáhalo ľuďom plniť aktivity sociálneho rozmeru, s prepravou (do zdravotníckeho zariadenia, sociálneho zariadenia, na spoločenské a kultúrne akcie), jednoducho na pružné, praktické a bezpečné premiestňovanie sa z bodu A do bodu B.

Prečo je potrebné zvyšovať mobilitu?

Dostupná preprava na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, integrácia ZŤP i seniorov do všetkých oblastí života, zlepšenie životných podmienok pre matky s deťmi súvisiace najmä s lekárskou starostlivosťou, školskou dochádzkou, záujmovou činnosťou oživí a rozhýbe komunity, ktoré si nevedia samé pomôcť, lebo im chýbajú finančné prostriedky. Malé obce si napríklad s RegioAutom môžu okrem vyriešenia mobility a starostlivosti o sociálne slabšie skupiny obyvateľov aj zlepšiť dostupnosť potravín, zvýšiť možnosti regionálneho podnikania, mať kvalitnejší kultúrny život. Takže ľudia, ktorí teraz radšej nikám nechodia a zanedbávajú i zdravie, lebo sa nedostanú k lekárovi, by sa mohli jednoducho a väčšinou aj bezplatne dostať tam, kde potrebujú a nebudú už odsúdení na život v pasivite.

 Výhody projektu RegioAuto

Prevádzkovateľ môže auto hneď užívať. Okrem mesačného poplatku vo výške od 167,38 EUR s DPH, nemá žiadne ďalšie finančné investície. Naopak počas celého štvorročného zmluvného obdobia má rovnakú výšku nákladov na dopravu. (Výška splátky sa odvíja od typu vozidla, výbavy a predpokladaného počtu najazdených km za rok.) Je možné požiadať aj vozidlo upravené pre ZŤP. Jeho vyššia cena (asi od 1400 EUR) sa rozpočíta do mesačných platieb. V nich je už zahrnutý aj kompletný servis, zákonné i havarijné poistenie, dokonca i sezónne pneumatiky. Odpadajú mu aj všetky administratívne starostí súvisiace s autom. Servisné prehliadky a poistné udalosti rieši a hradí leasingová spoločnosť. Súčasťou projektu je i zaškolenie vodiča. Prevádzkovateľ si sám hradí len spotrebu pohonných hmôt a odmenu vodičovi. Po 4 rokoch si môže zmluvu obnoviť a vozidlo vymeniť za iný model. Záujemca o auto si len nájde najbližšie Škoda Handy centrum, v ktorom prejaví záujem a zároveň sa prostredníctvom stránky  www.regiauto.sk  skontaktuje s organizátorom projektu. Ak spĺňa všetky požadované podmienky, obdrží v krátkom čase vozidlo. Spolu s ním dostane aj praktický Konspekt so všetkými podmienkami na bezproblémovú prevádzku vozidla.

 

Autor: (regioauto.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Po bratislavských uliciach jazdí pomaľovaná električka
Do bratislavských ulíc pribudla električka, ktorej polep navrhla žiačka základnej školy v rámci súťaže „Doprava v meste bez áut“, ktorú vyhlásilo hlavné mesto pri príležitosti Európskeho týždňa mobility 2015.
viac
07.10.2018
Vyplnením dotazníka za lepšiu dopravu
Bratislavský samosprávny kraj spustil dnes dotazníkový prieskum, ktorý bude podkladom pre spracovanie dokumentu „Plán udržateľnej mobility“. Strategický dokument Plán udržateľnej mobility Bratislavského samosprávneho kraja bude základným nástrojom na plánovanie dopravného systému v regióne.
viac
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
16.06.2021
Banskobystrická župa našla riešenie na preplnené zariadenia sociálnych služieb
Demografickú krízu a nedostatok kapacít v zariadeniach sociálnych služieb bude Banskobystrický samosprávny kraj riešiť inovatívnym spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %