Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2017 09:56

Požehnaním minerálnych prameňov otvorili hlavnú kúpeľnú sezónu


Hotel Astória Bardejovské kúpele.


Požehnaním minerálnych prameňov v piatok (2. 6.) v Bardejovských kúpeľoch slávnostne otvorili hlavnú kúpeľnú sezónu. Ako informoval generálny riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a.s., Jaroslav Komora, minuloročná sezóna bola mimoriadne úspešná.


Bardejovské kúpele navštívilo viac ako 24 000 hostí s priemernou dĺžkou pobytu desať dní, čo predstavuje najvyšší počet v histórii kúpeľov.      

„Aj tento rok očakávame pomerne dobré čísla, ale budeme radi, ak budeme atakovať nejaké nové percentá navyše. Očakávame nárast klientov, hlavne slovenských samoplatcov. Zároveň pre nich pripravujeme v priebehu dvoch rokov ďalšie atraktivity, a to vonkajšie wellness, pripravuje sa štúdia rekonštrukcie prístavby hotela Dukla, chceme spraviť svojráznu 'šarišskú karčmu' z jednej budovy, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky a osobne sa teším, že intenzívne napreduje projekčná príprava promenády, ktorá by mala smerovať k hotelu Alžbeta,“ uviedol Komora.      

Kúpele v súčasnosti disponujú vynovenými kapacitami vlani zrekonštruovaných hotelov či moderným wellness centrom. „Máme najširšie indikačné zameranie spomedzi všetkých slovenských kúpeľov a výnimočné minerálne vody,“ povedal Komora.      

Počet návštevníkov vlani stúpol oproti roku 2015 o 15,79 percenta. Medziročne sa o deväť percent zvýšil aj počet prenocovaní a dosiahol číslo 251 884. Najviac sa na tomto čísle podieľali domáci návštevníci. Vlani Bardejovské kúpele navštívil takmer rovnaký počet zahraničných turistov ako rok predtým – viac ako 1550, čo predstavuje 6,24 percenta celkovej klientely. Najviac hostí prišlo z Česka, nasledujú Poliaci. Naďalej však pokračoval pokles rusky hovoriacich návštevníkov. Vedenie kúpeľov verí, že pomôcť môže zrušenie vízovej povinnosti pre Ukrajincov. Počas letnej sezóny navštívilo Bardejovské kúpele okolo 200 000 jednodňových návštevníkov.      

Technický riaditeľ Bardejovských kúpeľov, a. s., Jozef Bača informoval, že v posledných desiatich rokoch preinvestovali 15 miliónov eur. „Vsadili sme na modernizáciu kapacít a ukazuje sa, že je to správna cesta na zvýšenie atraktívnosti a návštevnosti kúpeľov. V nastúpenom trende budeme pokračovať,“ uviedol Bača. Na rekonštrukciu čaká ďalší historický hotel Dukla. Ráta sa v ňom súčasne so zvýšením ubytovacích kapacít a v rámci rekonštrukcie chcú pribudovať aj rehabilitačné priestory a stravovacie zariadenie.       

Pripravená je architektonická štúdia golfového ihriska s deviatimi jamkami, ktoré plánujú postaviť na ploche 24 hektárov. Výška investície s celým zázemím predstavuje zhruba 1,2 milióna eur.       

Komora uviedol, že chce rokovať s mestom Bardejov, aby pripravili spoločnú investíciu výstavby parkovacieho domu. Zároveň spoločnosť Bardejovské kúpele otvorí začiatkom leta dve parkoviská s celkovou kapacitou 100 miest, ktoré postavili na vlastné náklady.       

Bardejovské kúpele sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve akciovej spoločnosti je 33 objektov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
Bardejov láka poľských turistov bilbordovou kampaňou
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov zamerala svoje propagačné aktivity na zvýšenie návštevnosti regiónu severovýchodného Slovenska aj smerom do Poľska.
viac
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
06.12.2017
Lyžovačku v Lomnickom sedle si lyžiari tento rok užijú skôr
Vo Vysokých Tatrách v posledných dňoch napadlo dostatok prírodného snehu, a preto si už od soboty 9. decembra užijú milovníci lyžovania prvú lyžovačku premiérovo z Lomnického sedla.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %