Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
31.12.2020 11:35

Povinnosti dodávateľov zapísaných v zozname hospodárskych subjektov


ÚVO.


Úrad verejného obstarávania v rámci nového podcastu prináša ďalšiu tému týkajúcu sa oznamovacej povinnosti dodávateľov zapísaných v zozname hospodárskych subjektov.


Účelom zoznamu hospodárskych subjektov je zjednodušenie preukazovania splnenia podmienok účasti týkajúcich sa osobného postavenia.

„Ak hospodársky subjekt, ktorý je zapísaný v zozname vedenom úradom, predloží ponuku do súťaže, následne už nemusí preukazovať splnenie podmienok účasti predložením dokladov vyžadovaných zákonom, ale splnenie týchto podmienok preukáže už tým, že je zapísaný v zozname hospodárskych subjektov,“ povedala vedúca jedného z oddelení odboru legislatívno-právneho Úradu verejného obstarávania (ÚVO) V. Országhová.

Zmeny treba oznámiť do 30 dní 

Aj verejní obstarávatelia sú tak zbavení administratívnej náročnosti pri overovaní splnenia podmienok účasti týkajúcich sa osobného postavenia. Stačí, že overia, či je hospodársky subjekt v zozname zapísaný, pričom takýto zápis platí až tri roky. „Nakoľko sú tri roky pomerne dlhé obdobie, tak zákon uvádza aj výnimku, a síce, že verejný obstarávateľ môže aj napriek zápisu v zozname hospodárskych subjektov požiadať uchádzača o predloženie potvrdenia zo zdravotnej a sociálnej poisťovne a daňového úradu, že nemá nedoplatky,“ vysvetlila V. Országhová s tým, že takýto doklad by nemal byť starší ako tri mesiace.

Permanentná aktuálnosť evidovaných údajov v zozname je nevyhnutná preto, aby bolo možné spoľahlivo preukázať splnenie požadovaných podmienok. Ako odborníčka priblížila, počas troch rokov môžu nastať rôzne skutočnosti, na základe ktorých môže dôjsť k zmenám v údajoch zapísaných v zozname hospodárskych subjektov, preto zákon o verejnom obstarávaní v § 156 ustanovuje povinnosť pre všetky zapísané subjekty, aby prípadné zmeny zapísaných údajov oznámili úradu najneskôr do 30 dní od ich vykonania.

Za neoznámenie zmeny pokuta do 500 eur

Ak subjekt neoznámi úradu v lehote zmenu zapísaných údajov, dopustí sa správneho deliktu a úrad bude povinný začať správne konanie. „Stačí, ak sa subjekt omešká hoci len o jeden deň, dôjde k naplneniu skutkovej podstaty správneho deliktu podľa § 182 ods. 3 písm. e) zákona o verejnom obstarávaní, podľa ktorého úrad uloží pokutu do výšky 500 eur, ak poruší povinnosť vykonať oznámenie zmeny,“ upozornila V. Országhová. Úrad sa podľa nej o tomto porušení môže dozvedieť buď z vlastnej činnosti, alebo na základe oznámenia o vykonaní zmeny, ktoré však bude úradu doručené po 30-dňovej lehote alebo aj na základe žiadosti o predĺženie zápisu.

Subjekt sa zo zodpovednosti za správny delikt nemôže vyviniť, ani keby vo vyjadrení uviedol, že zmenu neohlásil len nedopatrením a neúmyselne. „To znamená, že úrad, ak má preukázané, že vykonanie zmeny nebolo vykonané včas, už nemôže rozhodnúť, že pokutu neuloží, a to ani v prípade, ak sa hospodársky subjekt ako účastník konania prizná a pochybenie napraví,“ dodala V. Országhová. Úrad určí výšku pokuty v rámci rozpätia do 500 eur, pričom vždy prihliada na závažnosť protiprávneho konania, jeho následok, priťažujúce a poľahčujúce okolnosti.

Celý podcast si môžete vypočuť na: Podcast

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.12.2020
Výzva úradu geodézie k aplikácii „Zoznam stavieb“
Združenie miest a obcí Slovenska obdržalo požiadavku na tlmočenie informácie Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky v súvislosti s doplnení informácií do aplikácie „Zoznam stavieb“.
viac
10.02.2021
ÚVO: Právne následky podstatného porušenia povinností dodávateľa
Témou nového podcastu Úradu pre verejné obstarávanie sú právne následky podstatného porušenia povinností zo strany dodávateľa v uzavretej zmluve. Túto problematiku priblížil Pavol Judiak z odboru legislatívno-právneho na úrade.
viac
18.03.2021
Nový podcast je zameraný na hospodárske subjekty a podmienky zápisu
Úrad pre verejné obstarávanie pripravil ďalší podcast, tentokrát o zozname hospodárskych subjektov.
viac
23.09.2023
Vďaka zápisu do zoznamu UNESCO sa Spišské Podhradie podstatne zmenilo
Pod Spišským hradom si v týchto dňoch pripomínajú 30. výročie zápisu lokality do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Primátor Spišského Podhradia Michal Kapusta zhodnotil, že za tri desaťročia sa mesto vďaka tomu podstatne zmenilo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %