Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
18.03.2021 09:30

Nový podcast je zameraný na hospodárske subjekty a podmienky zápisu


Ilustračná snímka.


Úrad pre verejné obstarávanie pripravil ďalší podcast, tentokrát o zozname hospodárskych subjektov.


Vedúci oddelenia zoznamov z odboru legislatívno-právneho Peter Obert v ňom hovorí, že ÚVO vedie zoznam tých hospodárskych subjektov, ktoré preukázali splnenie podmienok účasti osobného postavenia a o zápis do zoznamu požiadali. Úrad zaznamenáva zvýšený záujem o zápis, ako aj o predĺženie platnosti zápisu do tohto zoznamu , pričom v súčasnosti je v zozname zapísaných približne 10 600 subjektov a úrad v roku 2020 zapísal do zoznamu o takmer polovicu viac subjektov v porovnaní s rokom 2019.

Účelom zápisu hospodárskeho subjektu do zoznamu je podľa P. Oberta najmä zjednodušenie preukazovania splnenia podmienok účasti osobného postavenia vo verejnom obstarávaní. Hospodársky subjekt ich totiž preukazuje priamo zápisom do zoznamu, ktorý je verejne prístupný na webe úradu a nie je potrebné pri každej účasti vo verejnom obstarávaní kompletizovať a predkladať všetky požadované podklady. „Taktiež ním môže byť naplnenie cieľa obchodovania na elektronickom trhovisku, nakoľko zápis do zoznamu je obligatórnou podmienkou na umožnenie predkladania ponúk, čiže reálneho obchodovania na EKS,” povedal P. Obert. „V neposlednom rade je to aj úspora nákladov na rôzne poplatky ako aj úspora času potrebného na vybavovanie príslušných potvrdení, nakoľko žiadateľ predloží doklady preukazujúce splnenie podmienok účasti týkajúcich sa osobného postavenia iba raz, a to pri predkladaní žiadosti o zápis na ÚVO,” priblížil.

Podrobnejšie informácie TU.

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2021
Obsahom nového podcastu ÚVO sú prípravné trhové konzultácie
Témou nového podcastu Úradu pre verejné obstarávanie sú prípravné trhové konzultácie a predbežné zapojenie záujemcov alebo uchádzačov v praxi.
viac
25.02.2021
Podmienky využívania tzv. in-house zákaziek sú obsahom nového podcastu ÚVO
Úrad pre verejné obstarávanie pokračuje v príprave podcastov na rôzne aktuálne témy na pomoc verejným obstarávateľom a obstarávateľom. Obsahom ďalšieho sú možnosti realizácie tzv. in-house zákaziek, ktoré približuje vedúci oddelenia vzdelávania Inštitútu verejného obstarávania Martin Jakubek.
viac
14.04.2021
ÚVO pripravil podcast o súhrnných správach o zadaných zákazkách
Témou nového podcastu Úradu pre verejné obstarávanie sú súhrnné správy o zadaných zákazkách. Túto problematiku, rozdelenú pre jej rozsiahlosť na dve časti, približuje vedúci stáleho pracoviska úradu v Trenčíne Erik Mičian.
viac
18.06.2021
Podcast na tému: Neplatnosť zmluvy uzatvorenej vo VO
Kedy môže Úrad pre verejné obstarávanie „napadnúť“ platnosť zmluvy? Aké dôsledky z toho vyplývajú pre verejného obstarávateľa?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %