Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.05.2023 09:30

Poslanci schválili tri strategické dokumenty rozvoja kraja


Sídlo TTSK.


Tri strategické rozvojové dokumenty v oblasti zdravotníctva, sociálnych služieb a hospodárskeho a sociálneho rozvoja s výhľadom do roku 2030 schválili poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na svojom stredajšom zasadnutí.


Ich cieľom je zabezpečiť fungovanie a prosperitu TTSK v daných oblastiach pri zohľadnení regionálnych i demografických špecifík.

"Naším cieľom je moderný, rozvinutý a konkurencieschopný kraj. Pri príprave dokumentov sme vychádzali predovšetkým z dostupných dát, ich schváleniu predchádzalo verejné prerokovanie. S krajskými poslancami sme posunuli viacročnú víziu rozvoja kraja na realizačnú úroveň," povedal predseda TTSK Jozef Viskupič.

Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja TTSK do roku 2030 je prioritne orientovaný na zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja ako dlhodobého a komplexného procesu ovplyvňujúceho podmienky a všetky aspekty života regiónu. Analyzuje situáciu v regióne a určuje strategické smerovania prioritných oblastí. TTSK do procesu tvorby oslovil aj obce a mestá a tiež sociálno-ekonomických partnerov.

Cieľom stratégie rozvoja zdravotníctva do roku 2027 je zabezpečiť rovnaký a včasný prístup ku kvalitnej, udržateľnej a finančne dostupnej zdravotnej starostlivosti. Definuje šesť prioritných oblastí - optimálnu sieť ambulantných zdravotníckych zariadení, rozšírenie kapacít dlhodobej zdravotno-sociálnej starostlivosti, duševné zdravie, vzdelávanie, kvalitné dáta a rozvoj telemedicínskych služieb a smart technológie.

Krajskí poslanci schválili aj Koncepciu rozvoja sociálnych služieb TTSK do roku 2030. Na jej tvorbe sa podieľali aj zástupcovia poskytovateľov sociálnych služieb z verejného i neverejného sektora a predstavitelia subjektov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Hlavným zámerom je zabezpečiť regionálne a druhovo vyváženú sieť zariadení, stabilizovať výsledný systém a priebežne vylepšovať štruktúru jednotlivých služieb a zariadení, aby zodpovedali demografickému a spoločenskému vývoju.

Tvorba dokumentov bola spolufinancovaná z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa. Ďalšie strategické dokumenty budú predmetom nasledujúcich zasadnutí Zastupiteľstva TTSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
TTSK rokuje s ministerstvom dopravy o spoplatnení ciest II. triedy
Trnavský župan Jozef Viskupič sa v pondelok 21. septembra 2020 stretol so štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky Jaroslavom Kmeťom. Hlavnou témou rokovania bol zámer spoplatniť vybrané úseky ciest II. triedy pre nákladné vozidlá.
viac
15.03.2021
IPEC ukončil hrubú stavbu výskumno-vývojového centra v Senici s predstihom
Developerská skupina IPEC ako investor výstavby výskumno-vývojového centra a výrobných hál v senickom priemyselnom parku ukončila prvú fázu v predstihu. V tejto prvej fáze tu vznikne čiastočnou prestavbou a pripojenou novostavbou k už existujúcej budove výskumno-vývojové centrum.
viac
23.08.2021
TTSK prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako prvý kraj v SR
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je prvý z regiónov Slovenska, ktorý prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako základné východisko v oblasti ochrany životného prostredia.
viac
16.01.2023
Štvrtý ročník participatívneho rozpočtu bol rekordný
Sumu 250 000 eur rozdelí Trnavský samosprávny kraj (TTSK) na 53 projektov, ktoré uspeli v hlasovaní participatívneho rozpočtu pre rok 2023. Svoje hlasy vybraným občianskym a komunitným projektom zaslalo 22 000 hlasujúcich. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %