Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
08.12.2021 08:35

Poslanci B. Bystrice schválili rozpočet v objeme zhruba 97 miliónov eur


Banská Bystrica.


Banskobystrickí mestskí poslanci schválili v utorok vyrovnaný rozpočet mesta, ktorý v roku 2022 počíta so sumou v objeme 97 miliónov eur.


Jeho súčasťou sú legislatívne a zmluvné povinnosti, ktoré sú zabezpečené i napriek zdražovaniu elektrickej energie, inflácii či novým legislatívnym povinnostiam. Mesto vstupuje do prípravy na realizáciu najväčších investícií za posledných 30 rokov.

„V tomto roku bola pre nás počas boja s druhou a treťou vlnou pandémie veľmi dôležitá udržateľnosť vitálnych funkcií mesta, čo sa nám aj podarilo vďaka dobrému hospodáreniu z minulých rokov. Práve preto sme mohli venovať veľkú energiu realizácii plánovaných investícií. V roku 2022 nás čaká realizácia mnohých projektov, ktoré budú financované z rozpočtu, ale aj z európskych zdrojov,“ konštatoval na zasadnutí mestského zastupiteľstva primátor Ján Nosko.

Medzi ne patrí plán udržateľnej mobility mesta, cyklomost v Radvani ponad cestu R1, výstavba cyklotrás, rekonštrukcia zastávok MHD, modernizácia svetelnej signalizácie na hlavnom cestnom ťahu popri Hrone, odkúpenie domu kultúry, projekty v rámci reakcie na zmenu klímy či rekonštrukcia škôlky na Šalgotarjánskej ulici, vybavenie odborných učební v základných školách, vnútrobloky Tatranská - Sitnianska a Tulská, ale i výstavba nájomných bytov na Ďumbierskej ulici.

„V roku 2022 budeme pokračovať prípravou projektovej dokumentácie, ktorú opätovne prerokujeme s obyvateľmi. Dôležitými sú aj plánované revitalizácie mestského parku a parku Radvanských, ako i príprava komplexnej rekonštrukcie Námestia slobody,“ reagoval Nosko.

Samospráva v rozpočte plánuje investície do základnej infraštruktúry vrátane parkovacej politiky, rekonštrukcie chodníkov či športovísk. Plánuje zrealizovať výstavbu dvoch kruhových objazdov pri mestskom parku a v križovatke pri Medenom hámri.

„Úroveň zadlženia mesta dovoľuje čerpanie výhodných úverov s najnižšími úrokovými sadzbami. Zároveň sa pripravuje na nové programové obdobie s výhľadom možnosti získania najväčšieho objemu externých zdrojov takmer v sume 60 miliónov eur. To však podmieňuje veľké investície do projektovej prípravy či spolufinancovania, pričom aktuálne kalkulujeme s úverovým objemom vo výške 16 miliónov eur,“ zdôraznila Zuzana Detková poverená vedením ekonomického odboru magistrátu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2020
MsZ schválilo "zákon roka", počíta s úverom 13 miliónov eur
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici v utorok jednomyseľne schválili vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške zhruba 90 miliónov eur.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
22.12.2021
Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi
O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.
viac
16.02.2022
Na projekty v B. Bystrici pôjde z participatívneho rozpočtu opäť 40 000 eur
Aktívni obyvatelia mesta pod Urpínom môžu stáť pri tvorbe projektov a následne ich realizovať vďaka participatívnemu rozpočtu mesta aj v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %