Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.12.2021 04:15

Poprad chce na niektoré investičné akcie získať externé zdroje


Poprad.


Mesto Poprad má budúci rok v pláne viacero investičných akcií, o finančné zdroje sa chce uchádzať aj z externých zdrojov.


Na rekonštrukciu telocvične pri Základnej škole na Komenského ulici chce radnica získať z výzvy Fondu na podporu športu približne milión eur. „Predpokladaný náklad je asi 1,818 milióna eur, pričom povinné spolufinancovanie žiadateľa je minimálne vo výške 40 percent,“ uvádza sa v materiáli, ktorý na utorkovom (14. 12.) rokovaní schválili mestskí poslanci.

Projekt ráta s rekonštrukciou telocvične a prístavby, čím sa zásadne zmení dispozícia objektov. V priestoroch je navrhnuté aj nové vetranie s rekuperáciou.

Samospráva má tiež záujem obnoviť objekt nocľahárne na Levočskej ceste s cieľom skvalitniť poskytované sociálne služby. „Predpokladaný rozpočet projektu je viac ako 500 000 eur, pričom spolufinancovanie mesta je minimálne päť percent,“ uvádza sa v materiáli. O finančné zdroje sa chce mesto uchádzať z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

Externé zdroje plánuje samospráva využiť aj na modernizáciu zvukovej techniky, osvetlenia a vzduchotechniky v dome kultúry. Predpokladaný rozpočet je vo výške takmer 194 000 eur s päťpercentným spolufinancovaním. Aj v tomto prípade je cieľom samosprávy získať zdroje z IROP.

Na oblasť kapitálových výdavkov je v budúcom roku v rozpočte schválených zhruba 20 miliónov eur. Najväčšia čiastka, 7,3 milióna eur, pritom pôjde do dopravy a miestnych komunikácií. Ráta sa napríklad s obnovou mostov na Kežmarskej, Mnoheľovej a Ulici 1. mája, vybudovaním viacpodlažného parkoviska na Rastislavovej ulici či ďalších plôch na parkovanie v širšom centre, na sídlisku Západ, vo Veľkej i v Matejovciach. Mesto chce tiež pokračovať vo výstavbe cyklistických trás.

V rozpočte sa tiež ráta s rekonštrukciou, respektíve rozšírením kapacity materských škôl na Tajovského a Lidickej ulici. Do oblasti vzdelávania pôjde celkovo takmer 1,36 milióna eur. „Problémom, ktorý stále máme, sú fasády a zateplenie budov našich školských zariadení. V tomto smere sa budeme snažiť získať peniaze z plánu obnovy,“ uviedla vedúca odboru školstva na mestskom úrade Edita Pilárová.

Na športovú infraštruktúru samospráva vyčlenila viac ako tri milióny eur. Časť z nich pôjde na výstavbu tribúny na futbalovom štadióne v Strážach či prístavbu tréningovej hokejovej haly k zimnému štadiónu. Na kapitolu život v meste vyčlenili v rozpočte 2,17 milióna eur. Tieto financie pôjdu na detské a viacúčelové ihriská, revitalizáciu zelene či priestorov na námestí. Pre oblasť bývania je v rozpočte schválených 3,56 milióna eur. Tieto zdroje by mali ísť okrem iného na výstavbu bytov na sídlisku Juh IV a sociálneho, respektíve prestupného bývania v Matejovciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2021
Radnica chce v budúcom roku investovať do rozvoja mesta 20 miliónov eur
Do rozvoja mesta chce trenčianska radnica v budúcom roku investovať takmer 20 miliónov eur. Pôjde o peniaze z európskych fondov, rozpočtu mesta a štátneho rozpočtu.
viac
15.12.2021
Partizánske plánuje budúci rok investície za viac ako deväť miliónov eur
Mesto Partizánske plánuje budúci rok zrealizovať 56 investícií v hodnote viac ako deväť miliónov eur. Financovať ich bude z vlastných zdrojov, rezervného fondu, dotácií i nového komerčného úveru vo výške viac ako 3,3 milióna eur.
viac
20.12.2021
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom viac ako 265 miliónov eur
Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 265 miliónov eur. Vo štvrtok ho schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ). Ako potvrdil primátor Jaroslav Polaček, rozpočet je vyrovnaný.
viac
11.05.2022
Kežmerok chce v roku 2022 preinvestovať rekordnú sumu
Mesto Kežmarok plánuje v roku 2022 zrealizovať investičné projekty v rekordnej sume viac ako 14 miliónov eur. Obyvatelia by z nich mali profitovať po ekologickej, kultúrnej i športovej stránke, samospráva tiež skvalitňuje dopravnú infraštruktúru a občiansku vybavenosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %