Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.08.2016 03:07

Poprad chce kúpiť budovu bývalého Tatranského múzea za 180 000 eur


Snímka zdroj: (tasr).


Odkúpenie budovy bývalého Tatranského múzea v mestskej časti Popradu vo Veľkej sa na zasadnutie mestského zastupiteľstva dostalo už druhýkrát. Predtým tento bod z programu poslanci stiahli.


Na poslednom  zasadnutí mestského zastupiteľstva sa s návrhom odkúpenia budovy za 200 000 eur nestotožnili a odsúhlasili nižšiu sumu v hodnote 180 000 eur. Primátor mesta Poprad Jozef Švagerko uviedol, že budova by v prípade kúpy od súčasných majiteľov mohla slúžiť ako multifunkčná budova, zriadiť by sa v nej mohlo aj múzeum turistiky.       

Budova na Velickom námestí v historickom centre mestskej časti Veľká bola postavená okolo roku 1880. V roku 1925 ju odkúpili za účelom umiestnenia zbierok Tatranského múzea a obecnej knižnice, v roku 1956 však bola budova prepísaná na Československý štát. V tomto období bol objekt využívaný ako internát Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho a túto funkciu plnil až do roku 1995. Ako informovala vedúca odboru správy majetku Mestského úradu v Poprade Iveta Borňáková, budova je v súčasnosti v podielom vlastníctve Františka Lizáka z obce Batizovce v okrese Poprad a Milana Sivého z Popradu a chátra. Súčasťou areálu je aj pozemok s rozmerom 914 štvorcových metrov (m2).       

Mesto o budovu prejavilo záujem už v minulosti, čo podotkol počas zastupiteľstva Švagerko. Jeho kúpou sa podľa neho zaoberal už predošlý primátor mesta Anton Danko. „Na ponuku v roku 2015 reagovali obaja majitelia kladne a navrhli cenu na odpredaj 240 000 eur. Znalecký posudok odhadol hodnotu budovy spolu s pozemkom na viac ako 260 000 eur,“ uviedla Borňáková. Vzhľadom na technický stav budovy a očakávané náklady na jej rekonštrukciu mestské zastupiteľstvo ponúka predávajúcim cenu za jej odkúpenie spolu s pozemkom vo výške 180 000 eur.      

Poslanec Vladimír Lajčák uviedol, že je dôležité, aby si mesto určilo, čo presne sa v budove bude nachádzať. S jeho názorom súhlasila aj poslankyňa Anna Ondrušeková. „Poprad má šťastie, že má štyri kultúrne inštitúcie, ktoré nemusí financovať, lebo ich zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj. Som proti tomu, aby sa tam nachádzalo ďalšie múzeum,“ povedala poslankyňa. Podľa poslanca Ondreja Kavku sa kúpou získa ucelená časť, ktorá môže byť pre mesto komerčne zaujímavá. „Je to však dosť veľké sústo, čo sa týka celkovej rekonštrukcie. Preto navrhujem znížiť kúpnu cenu z 200 0000 eur na 180 000 eur,“ doplnil Kavka.      

Viceprimátor Igor Wzoš uviedol, že mesto v susedstve vlastní pozemok, ktorý má rozlohu okolo 1000 m2. „Keď sa tieto pozemky spoja, tak môžeme vytvoriť krásne územie,“ povedal viceprimátor. Ako počas zasadnutia mestského zastupiteľstva uviedla poslankyňa Anna Schlosserová, ide o schátranú budovu, pri ktorej si každý občan uvedomí, že do nej bude potrebné investovať ďalších minimálne 800 000 eur. „Samospráva sa kúpou budovy pôvodne Tatranského múzea vo Veľkej stane vlastníkom objektu historického významu, ktorý bude mať po rekonštrukcii význam a prínos pre rozvoj cestovného ruchu nášho mesta, najviac s regionálnou a celonárodnou pôsobnosťou,“ opísala vedúca Archívu Poprad Božena Malovcová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Dubnické múzeum získalo grant na debarierizáciu
Spolu 11-tisíc eur využije Dubnické múzeum na sprístupnenie expozičných priestorov osobám so sluchovým a zrakovým obmedzením. Financie získalo prostredníctvom grantu z Ministerstva kultúry SR na podporu projektu s názvom Univerzálne prvky ako nástroj sprístupňovania expozícií Dubnického múzea.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
13.11.2020
KSK začína rekonštruovať zrútený most medzi Kysakom a Veľkou Lodinou
Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil súťaž na výber zhotoviteľa, ktorý odstráni sutiny zrúteného mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou. V najbližších dňoch by sa mali k mostu presunúť mechanizmy, ktoré budú realizovať práce.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %