Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.02.2023 08:25

Pomník vďaky a priateľstva na Námestí SNP obnovili vďaka dotácii PSK


Pomník vďaky a priateľstva v Bardejove.


Pomník vďaky a priateľstva na Námestí SNP v Bardejove obnovili, rozšírila sa dláždená plocha pietneho miesta a pribudli tam rampy pre imobilných.


Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová s tým, že v rámci druhej etapy projektu, zameraného na modernizáciu pamiatky, sa zrealizovali taktiež ďalšie práce. Umožnila to dotácia kraja vo výške 50 000 eur z programu Výzva pre región.

Časť národnej kultúrnej pamiatky, ktorá pripomína oslobodenie mesta aj samotné SNP, zrekonštruovali v roku 2021 v rámci prvej etapy. "Tentoraz projekt počítal s rozsiahlejšou úpravou objektu, zväčšila sa jeho dláždená plocha a terénne schody a vymenila sa existujúca kamenná dlažba po bočných stranách pietneho miesta. Okrem spomínaných rámp sa existujúci múr obložil korténovým plechom s menami padlých a účastníkov odboja v 2. svetovej vojne. Múr je zároveň podsvietený," priblížila Jeleňová. Po úprave a oprave je pamätník v Bardejove, ktorý tvorí plastika dievčaťa s lipovou ratolesťou od akademického sochára Františka Gibalu, podľa nej dôstojným pietnym miestom so spomienkou na padlých, plne integrovaným do okolitého parku.

Ide o ďalší z projektov zameraných na obnovu kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok, ktoré Prešovský kraj podporil prostredníctvom svojho dotačného programu. "Len minulý rok dal PSK v oblasti kultúry zelenú 23 projektovým zámerom miest, obcí či organizácií a na ich realizáciu poskytol financie spolu vo výške 940 000 eur," uzavrela hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
14.02.2020
Prešovský kraj bude revitalizovať dve župné školy v Kežmarku za 6 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj chce riešiť nevyhovujúci stav školských budov v Kežmarku. Aktuálne pripravuje revitalizáciu Gymnázia P. O. Hviezdoslava a v jeho areáli i prístavbu pre Školu umeleckého priemyslu.
viac
04.03.2020
V Košiciach začali s obnovou Urbanovej veže
Minulý týždeň sa začali práce na oprave strechy a fasády, pričom ju obklopilo postavené lešenie. Obnovu exteriéru veže s celkovými nákladmi 595 000 eur realizuje nezisková organizácia Perly Gotickej cesty v rámci cezhraničného projektu s podporou eurofondov.
viac
18.01.2021
Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás
Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %