Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
23.09.2021 09:05

Pohodlné triedenie v domácnostiach zavádza aj mesto Strážske


Ilustračná snímka, zdroj: JRK


Menej skládkovaného odpadu, optimalizácia nákladov, lepšia úroveň triedenia a využívanie bioodpadu ako hnojiva, to sú dôvody, ktoré chce mesto Strážske komunikovať obyvateľom ako najväčšie prínosy triedenia bioodpadu v domácnostiach.


 

 

Obyvatelia v rodinných domoch na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu môžu použiť záhradné kompostovacie zásobníky.

Pre občanov z bytových domov mesto pripravilo systém zberu zo stojísk. Každá domácnosť v bytovke dostane štartovací balíček pre pohodlné a efektívne triedenie kuchynského BRKO priamo tam, kde tento odpad vzniká – v kuchyni. Balíček obsahuje zásobu 50 ks certifikovaných kompostovateľných vriec, prevetrávané košíky na bioodpad a informačnú brožúrku s návodom na triedenie. Práve v nej sa občania dozvedia aj o tom, prečo je dôležité tento odpad triediť, čo sa s ním deje na skládke a v kompostárni. Je to len jeden z bodov informačnej kampane, ktorú mesto pre domácnosti pripravilo s cieľom zvýšiť zapojenie ľudí a čistotu vyzbieraného odpadu.

Obyvatelia Strážskeho môžu vytriedený bioodpad vo vreckách vyhodiť do hnedých nádob, ktoré nájdu na kontajnerových stojiskách. Aj na týchto nádobách budú informácie, čo do nich patrí. Zber kuchynského odpadu bude prebiehať každý týždeň. V zimných mesiacoch, keď je štatisticky bioodpadu menej, zvolili v Strážskom frekvenciu na úrovni dvoch týždňov. Vytriedený bioodpad bude spracovaný v priemyselnej kompostárni, kde sa neutralizujú patogény z kuchynského odpadu a následne sa vyrobí nezávadný kompost.

Autor: (ts-MsÚ Strážske, Ing. Paulína Kuricová, JRK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy na kompostovanie bioodpadu
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy, ktoré im majú pomôcť s bioodpadom. Na obstaranie záhradných kompostérov na bioodpad produkovaný v domácnostiach je v aktuálnej výzve vyčlenených päť miliónov eur.
viac
27.05.2021
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa budú prerozdeľovať po novom
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa majú prerozdeľovať po novom. Vďaka upravenému mechanizmu sa vytvorí nová skupina obcí, ktoré získajú príspevok z Envirofondu. Ten budú môcť použiť na triedenie bioodpadu.
viac
16.06.2021
Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad
Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.
viac
28.10.2021
Menej odpadu vieme dosiahnuť jednoduchými zmenami priamo doma
Priemerný obyvateľ Slovenska vyprodukoval za minulý rok podľa údajov Štatistického úradu až 446 kilogramov komunálneho odpadu, čo bolo v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi opäť viac. Pozitívnou správou je, že viac ako polovica z toho neskončila na skládke, ale odpad sme dokázali vytriediť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %