Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.05.2022 10:35

V Nitre sa za necelý rok vyzbierali stovky ton bioodpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


V Nitre sa za necelý rok vyzbieralo takmer 600 ton kuchynského odpadu. Zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) bol v meste spustený v júli 2021.


Radnica ešte vlani začala obyvateľom bytových domov bezplatne vydávať hnedé vedierka, ktoré sú určené na zber vyseparovaného odpadu z kuchyne. "Obsah vedierok treba následne vysypať do hnedej zbernej nádoby označenej BRKO, ktorá sa nachádza na každom sídliskovom stojisku. Kuchynský bioodpad sa potom vyváža do bioplynovej stanice v Bošanoch, kde sa z neho vyrába elektrická a tepelná energia a organické hnojivo," uviedol magistrát.

Ten zároveň vyzval obyvateľov mesta, aby kuchynský odpad dôkladne triedili. "Podľa fyzických analýz tvorí stále až 40 percent obsahu nádob na zmesový komunálny odpad práve bioodpad. Ten tam následne zapácha, prechádza hnilobným procesom a napokon skončí na skládke, kde bez prístupu vzduchu vytvára najsilnejší skleníkový plyn metán. Je lepšie, keď sa bioodpad premení na elektrinu alebo hnojivo. Navyše, čím viac mesto vytriedi, tým menej odpadu vyváža na skládku odpadov. Šetrí tak financie aj životné prostredie," pripomenul mestský úrad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
10.03.2021
Máme za sebou prvé praktické predierania sa zberom kuchynského odpadu
Samosprávy dostali od envirorezortu výnimku polročného prechodného obdobia, kedy kuchynský odpad ešte nemusia triediť, ale majú sa na jeho zber pripravovať. V kontexte s tým sa určite nepomýlime konštatovaním, že niekde sú výsledky viditeľnejšie, inde menej viditeľné alebo neviditeľné.
viac
03.05.2021
ZMOS vypracoval manuál ku kuchynskému bioodpadu a miestnym daniam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti newsletter, ktorý je vypracovaný k dvom témam: k povinnostiam miest a obcí vo vzťahu k triedenému zberu kuchynského bioodpadu a k zmene v oslobodení/znížení miestnych daní.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %