Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.03.2021 03:10

Podľa starostov a primátorov by taxíky nemuseli mať rovnaký výzor


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska iba pred nedávnom ukončilo prieskum, v ktorom sa okrem iného venovalo problematike taxislužieb. Pripravuje sa tam na agendu mobility, ktorou sa budú musieť venovať členské štáty Európskej únie.


Tretine postačuje nápis TAXI

Celkovo 30,5 % starostov a primátorov je presvedčených o tom, že taxíky by nemuseli mať rovnakú farbu a potlač, podľa nich postačí, ak budú vozidlá označené strešným štítom s nápisom TAXI. Podľa 27,3 % komunálnych lídrov by vozidlá taxislužby mali mať rovnakú farbu a potlač na kapote (nápisy TAXI, šachovnicové vzorkovanie na kapote a pod.) Rovnaká potlač na kapote týchto vozidiel by bola postačujúca pre 10,2 %. Nevedelo sa vyjadriť 31,2 % a inú odpoveď uviedlo 0,8 % opýtaných.  

Viac ako tretina nemá vyhradené stanovištia

Z prieskumu zároveň vyplýva, že 38,3 % samospráv nemá vyhradené stanovištia pre taxislužbu. V rámci miest a obcí, ktoré ich majú vyhradené platí, že 45 % samospráv ich má vyhradené parkovacie stanovištia pre taxislužbu ale nie spoplatnené, avšak, tie sú spoplatnené v prípade 6,1 % miest a obcí. Ďalších 1,8 % samospráv avizuje záujem na ich spoplatnení. K otázke sa nevedelo vyjadriť 7,7 % opýtaných a 1,1 % uviedlo inú odpoveď.

Takmer polovica využíva príjem na iný účel

Spomedzi samospráv, ktoré zaviedli spoplatnenie parkovacích stanovíšť 20 % konštatovalo, že tento príjem je určený na opravu a rozvoj cestných komunikácií. Poplatok nie je účelovým príjmom rozpočtu samosprávy v prípade 46,7 % samospráv, ktoré financie využívajú v iných oblastiach aktivít. Inú odpoveď uviedlo 20 % a 13,3 % opýtaných sa nevedelo vyjadriť.

Prieskum bol realizovaný od 22. januára 2021 do 3. marca 2021 na reprezentatívnej vzorke 501 štatutárnych predstaviteľov miest a obcí. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhostupňové triedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí. Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. 

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Podľa prieskumu ZMOS mobilný internet nie je samozrejmosťou
Združenie miest a obcí Slovenska pozná výsledky prieskumu zameraného na internetizáciu samospráv. Odkrýva realitu verejných wifi zón a napovedá, aké ponuky prichádzajú mestám a obciam.
viac
28.12.2020
Ako samosprávy využívajú online prenos
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume venovalo možnostiam obcí a miest pri zabezpečovaní online vysielania z rokovaní zastupiteľstiev.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
21.12.2021
ZMOS: Obec bez vody aj vodovodu
Z reprezentatívneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska vyplýva, že realita pri vodovodoch, kanalizáciách a čistiarňach odpadových vôd je horšia, ako pôvodné odhady.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %