Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.04.2023 01:30

Podľa analýzy nemusí ísť na skládku takmer polovica komunálneho odpadu


Ilustračná snímka.


Analýza komunálneho odpadu, ktorú vykonali študenti nitrianskych univerzít ukázala, že 40 percent vyvezených odpadkov by nemuselo skončiť na skládke. Pri príležitosti Dňa Zeme vykonali rozbor študenti Univerzity Konštantína filozofa (UKF) a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU).


Na analýzu poslúžili dve 1200-kilogramové vzorky zmesového komunálneho odpadu z rodinných domov a zo sídliska Klokočina v Nitre. "Študenti odpad správne separovali do pripravených vriec a na záver roztriedené druhy odpadu odvážili. Keby obyvatelia vybraných častí mesta pristupovali k triedeniu komunálneho odpadu zodpovednejšie, tak zo sledovanej kopy, by reálne skládkovaných bolo o približne 40 percent komunálnych odpadov menej," uviedli Zuzana Pucherová a Imrich Jakab z Katedry ekológie a environmentalistiky UKF.

Ako doplnili, pre účastníkov analýzy bolo prekvapením, že v čase zdražovania potravín sa v zmesovom komunálnom odpade nachádzalo pomerne vysoké množstvo neskonzumovaných, ešte nerozbalených potravín, vrátane mäsa. "Spolu to bolo viac ako 60 kilogramov. Našli sme aj 40 kilogramov skla, 72 kilogramov textilu a obuvi, 69 kilogramov plastu a 35 kilogramov papiera. Všetky tieto komodity komunálneho odpadu môžeme v Nitre separovať," zdôraznili účastníci analýzy. Pozitívnym zistením podľa nich bolo, že v 1,2-tonovej vzorke zmesového komunálneho odpadu zo sídliska našli iba štyri PET fľaše a deväť nápojových plechoviek s logom Z.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
12.11.2021
Spišská Belá bude čipovať nádoby na komunálny odpad
Mesto Spišská Belá bude v týchto dňoch čipovať nádoby na komunálny odpad v domácnostiach aj u podnikateľov. Paula Grivalská z tamojšieho mestského úradu informovala, že cieľom je zabezpečiť zber dát z vývozu odpadu v reálnom čase, ako aj ich analýzu.
viac
10.03.2023
Hornonitrianske obce si chcú časť odpadového hospodárstva zabezpečiť samy
Samosprávy okresu Prievidza a časti okresu Partizánske si chcú nakladanie s komunálnym odpadom, vrátane jeho zhodnocovania, zabezpečiť vo vlastnej réžii, využiť na to plánujú jeden z banských areálov.
viac
15.05.2023
Viac ako dve tretiny komunálneho odpadu mohli obyvatelia ešte vytriediť
Bojničania málo separujú. Viac ako dve tretiny odpadu, ktorý vyhodili do nádob na zmesový komunálny odpad, by sa dalo ešte vytriediť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %