Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
10.03.2023 02:25

Hornonitrianske obce si chcú časť odpadového hospodárstva zabezpečiť samy


Ilustračná snímka.


Samosprávy okresu Prievidza a časti okresu Partizánske si chcú nakladanie s komunálnym odpadom, vrátane jeho zhodnocovania, zabezpečiť vo vlastnej réžii, využiť na to plánujú jeden z banských areálov.


Za týmto účelom zriadia Regionálne integrované centrum (RIC) komunálnych odpadov. Informoval o tom vo štvrtok po sneme Združenia miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) jeho predseda Vojtech Čičmanec.

ZMO HN predbežné náklady na zriadenie RIC odhadlo na 12 miliónov eur, financie naň chce použiť z Fondu na spravodlivú transformáciu, v rámci ktorého presadilo realizáciu spoločného projektu obcí a miest.

Zriadením RIC samosprávy oboch okresov na hornej Nitre reagujú i na legislatívnu povinnosť v podobe mechanicko-biologickej úpravy komunálnych odpadov, ktorá má vstúpiť do platnosti od 1. januára 2024, spomenul Čičmanec.

"Zatiaľ nemáme zámer alebo záujem zasahovať do zberových spoločností, ktorých je v regióne málo. Chceme skôr vytvoriť možnosť, aby obce mohli vyzbieraný komunálny odpad mechanicko-biologicky upraviť, následne sa z neho vyseparovali zložky, ktorých triedenie je povinné, aby sme naplnili zámer SR do roku 2030, že na skládku nepôjde viac ako desať percent odpadov," priblížil Čičmanec.

Odpad chcú samosprávy i zhodnocovať. "Nechceme sa rozprávať o žiadnej spaľovni, majú to byť moderné technológie, ktoré fungujú v Španielsku, Anglicku či možno centre Viedne. Budú to mokré procesy, ktoré by nemali spôsobovať znečisťovanie životného prostredia," vysvetlil predseda ZMO HN.

Projektom mestá a obce podľa neho sledujú, aby už nemuseli obyvateľom zvyšovať poplatky za nakladanie s komunálnym odpadom, ktoré sú už teraz vysoké. Vlastné projekty pripravujú i mestá Partizánske, Handlová a Prievidza. "Založili sme spoločnosť Prievidzské odpadové hospodárstvo, začíname s tým, že budeme prevádzkovať vlastnú kompostáreň, ale postupne k nej chceme pridávať ďalšie činnosti," pripomenula primátorka Katarína Macháčková. Na niektoré činnosti podľa nej radnica požiadala o finančné zdroje z Európskej únie, od toho bude závisieť, či sa jej podarí vlastný projekt zrealizovať. "Chceme ísť aj vlastnou cestou, ale samozrejme podporujeme aj tento projekt," podotkla.

Samosprávy v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a poradenskou spoločnosťou už majú zozbierané relevantné dáta. Obce už komunikovali i so zástupcami JASPERS, ktorý bude zámer posudzovať. Rokovania podľa Čičmanca pokročili i s Hornonitrianskymi baňami Prievidza, ktoré poskytnú pozemky v jednom z banských areálov v Handlovej, Novákoch alebo Cigli na vybudovanie zariadenia.

Združenie bude nositeľom a prijímateľom finančných prostriedkov. RIC by mala zastrešovať nezisková organizácia, jej prevádzku zase verejno-prospešná spoločnosť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2021
Spaľovanie (zhodnocovanie) odpadov v kontexte znižovania percenta skládkovania
Zrejme si ešte isté obdobie budeme musieť počkať, kým sa definitívne rozhodneme, aký spôsob energetického alebo iného zhodnocovania komunálnych odpadov (KO) uprednostníme v kontexte postupného povinného znižovania percenta skládkovania odpadov.
viac
23.11.2021
Na recykláciu odpadu dostanú obce 10 miliónov eur
Výzvu odsúhlasila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorej rezort plní funkciu Centrálneho koordinačného orgánu pre eurofondy.
viac
13.03.2023
Hornonitrianske samosprávy budú požadovať rekonštrukciu ciest prvej triedy
Hornonitrianske samosprávy budú požadovať od štátu, aby zabezpečil komplexnú rekonštrukciu ciest I/9 a I/64 tak, aby spĺňali parametre ciest prvej triedy.
viac
06.11.2023
Na Slovensku zhodnocujeme iba 9 percent nerecyklovateľného odpadu
Na Slovensku plytváme nerecyklovateľným odpadom. Podľa najnovšej analýzy WOOD & Company sa u nás energeticky zhodnocuje iba 9 % nerecyklovateľného odpadu, kým vo vyspelých krajinách je to výrazne viac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %