Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.11.2021 02:15

Spišská Belá bude čipovať nádoby na komunálny odpad


Ilustračná snímka.


Mesto Spišská Belá bude v týchto dňoch čipovať nádoby na komunálny odpad v domácnostiach aj u podnikateľov. Paula Grivalská z tamojšieho mestského úradu informovala, že cieľom je zabezpečiť zber dát z vývozu odpadu v reálnom čase, ako aj ich analýzu.


„Doplnia sa tak chýbajúce údaje priamo od zdroja. Evidencia a správa odpadov patrí v súčasnosti k inováciám moderných miest,“ uviedla.

Čipy budú vlastníctvom mesta a všetkým ich postupne inštalujú na čierne plastové nádoby bezodplatne. Radnica v tejto súvislosti apeluje na občanov, aby v prípade nutnosti požiadali o výmenu poškodených nádob. „Tie totiž čipovať nebudeme, rovnako ako staré kovové 110-litrové koše,“ upozornila Grivalská. Každá samostatná domácnosť žijúca v rodinnom dome s počtom do šesť osôb má nárok na jednu zbernú nádobu. Podnikatelia si ich zabezpečujú na svoje náklady. Čipovať sa bude aj v poobedňajších hodinách a cez víkend.

„Vývoz odpadu bude vďaka čipovaniu pod automatickou kontrolou systému v zberovom vozidle pri zdvihoch kontajnera. Tým, že vozidlo zaznamená kontajner bez zásahu posádky, vylúči sa chybovosť práce obsluhy aj prípadné nedostatky v evidencii. Vyvážanú nádobu na zber komunálneho odpadu spárujú s GPS pozíciou a aktivitou vozidla v čase. Každý kontajner tak bude označený a identifikovaný, komu patrí. Systém zaznamená aj nekorektné stavy,“ ozrejmila Grivalská. Ide podľa nej o nástroj, ktorý má za cieľ aj zmeniť správanie obyvateľov v zmysle dôslednejšieho triedenia odpadu. Tým, že domácnosti zodpovednejšie pristúpia k triedeniu odpadu, znížia svoj nevytriediteľný komunálny odpad, ktorý putuje na riadenú skládku odpadov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
13.10.2020
Stav okolia kontajnerových stojísk je dlhodobo neudržateľný
Pracovníci verejnoprospešných služieb mesta Spišská Belá v Kežmarskom okrese zozbierali v septembri z okolia kontajnerových stojísk štyri tony komunálneho odpadu.
viac
14.08.2021
Samosprávam klesá odpad s automatizovaným množstvovým zberom
Slovenským skládkam sa darí napriek zvyšovaniu poplatkov. V roku 2020 išlo na skládky 48,4 % komunálneho odpadu. Jednou z príčin je stále triedenie odpadu. Mestá a obce hľadajú riešenia ako eliminovať množstvo odpadu.
viac
06.12.2021
Za pol roka vytriedili obyvatelia takmer 20 ton kuchynského odpadu
Za pol roka vytriedili obyvatelia podtatranského mestečka Spišská Belá takmer 20 ton biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %