Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.08.2022 03:05

Poddargovské slávnosti priblížili varenie slivkového lekváru


Na snímke varenie tradičného slivkového lekváru počas Poddargovských slávností. FOTO TASR – František Iván


Tradičné varenie slivkového lekváru mohli zažiť návštevníci XXIV. ročníka Poddargovských slávností, ktoré sa konali v nedeľu v obci Dargov v okrese Trebišov.


Podľa Emílie Vítkovej z Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove nie každý druh sliviek bol na lekvár vhodný. V Slančíku sa využívali najmä typické modré slivky, ktorých kôstky sa dajú veľmi jednoducho vylúpnuť.       

"Na lekvár sa nikdy nepoužívalo ovocie, ktoré padlo na zem prirodzeným spôsobom. Okolo stromu sa vždy rozložili plachty a na ne sa slivky striasli priamo zo stromu. Po umytí a vykôstkovaní sa nakládli do kotla. Pod kotlom sa založil oheň, ktorý musel byť malý, aby ovocie a neskôr lekvár neprihoreli. Voda ani cukor sa nepridávali," priblížila Vítková.       

Ako ďalej povedala, v prvej fáze sa slivky rozvarili. "Gazdiné vždy značnú časť rozvarenej zmesi z kotla odobrali a pridali ďalšie slivky. Takto sa každá ďalšia a ďalšia várka rozvarila oveľa skôr. Z rozvarenej zmesi sa vyparovala voda a zmenšovala svoj objem. Vtedy sa do kotla opäť pridala v prvej fáze odobraná zmes. Dôležité bolo neustále miešanie, kým lekvár dostatočne nezhustol. Musel byť mazľavý, aby sa dal natrieť na chlieb, a lesklý," povedala Vítková.       

Výroba lekváru bola i je podľa jej slov zdĺhavá robota. Sto kilogramov sliviek sa nad ohňom varilo asi desať hodín.       

Okrem varenia lekváru mohli návštevníci slávností vidieť ukážky tradičných remesiel a o zábavu sa postarali folklórne skupiny.       

V programovom bloku Kec sebe dargovski chlopi zašpivaju účinkovali folklórne skupiny Dubiny z Dargova, Klečenovčanka zo Zemplínskeho Klečenova, Parobci z Dvorianok, Studzenka z Plechotíc a na záver sa predstavil folklórny súbor Rozmarija z Prešova. Peter Sklenčár si pripravil prezentáciu svojej novej publikácie o Dargove.       

Podujatie zorganizovala obec Dargov a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2016
Na Zemplínskej kose sa bude kosiť ostošesť
V Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou chcú podujatím Zemplínska ostrá kosa zachovávať tradície predkov a ukázať najmä mladým ľuďom, ako pracovali ich dedovia v minulosti.
viac
23.05.2016
Staromestské slávnosti v Žiline opäť ponúknu pestrý program
Mesto Žilina pozýva na XXII. ročník Staromestských slávností, ktoré sa budú konať 26. - 28. mája.
viac
15.08.2017
Zemplínsky jarmok a Zemplínske slávnosti otvoria opäť po roku svoje brány
Blíži sa Zemplínsky jarmok a Zemplínske slávnosti. Pripravené máme pre každého niečo – motorkári, folklór aj Kristína so skupinou. Pozývať vás budú živé sochy!
viac
30.05.2019
Na programe aj cirkus obrov a maľovanie na tvár
Mesto Trebišov organizuje podujatie pre najmenších občanov pri príležitosti osláv Dňa detí. Na návštevníkov je pripravený pekný program sobotu 1. júna 2019 od 14.00 h na veľkej lúke v mestskom parku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %