Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.04.2021 08:20

Pod Vihorlatským pohorím ožívajú verejné ovocné sady


Snímka zdroj: (FB / Sady Vihorlatu).


Pod Vihorlatským pohorím ožívajú zásluhou dobrovoľníkov z občianskeho združenia (OZ) Okolo zanedbané verejné ovocné sady.


Prvú úrodu z jabloní v sade v obci Podhoroď v okrese Sobrance sa síce vlani pre pandémiu nepodarilo osláviť podľa predstáv, z aktivít združenia však profitovali miestne deti. Ako informoval Juraj Senič z Okolo, združenie plánuje svoju činnosť rozšíriť i do ďalších obcí.

„Ideou projektu Sady Vihorlatu je dať domácim aj cudzím príležitosť stretnúť sa a aktívne spolu tráviť čas. Pritom sa niečo naučiť, vymeniť si skúsenosti a vytvoriť niečo hodnotné pre všetkých,” priblížil Senič s tým, že minuloročná kultivácia sadu v obci Podhoroď bola pilotným "počinom" tohto projektu. Od januára 2020 tu malo 23 dobrovoľníkov odpracovať spolu 4333 hodín. „Z hustého náletového porastu sprístupnili zatiaľ 34 jabloní, ktoré po dlhom čase priniesli bohatú úrodu, vysadili desať nových ovocných stromov a sprostredkovali sériu workshopov a exkurzií,” doplnil s tým, že dobrovoľníci tiež časť obecného pozemku oplotili a počas sezóny v ňom nechávajú spásať trávu kozy zapožičané od starostu susednej obce Ruský Hrabovec.

Ako priblížila učiteľka miestnej základnej školy Jana Nováková, škola sa na podnet OZ zapojila do celoslovenského projektu SadOVO, v rámci ktorého "nazbierali žiaci mnoho zážitkov a vedomostí". „Stihli exkurziu v Bošáckej doline, praktický kurz plánovania a výsadby ovocných stromov v našom sade, online vzdelávacie webináre o vzácnych starých odrodách a kurz starostlivosti o stromy po výsadbe,” ozrejmila.

Ovocie vypestované v prvom roku po obnove obecného sadu plánovalo združenie obrať prostredníctvom samozberu a v obci uskutočniť jablkové slávnosti. Protipandemické opatrenia to však neumožnili, rovnako ako ani následný zámer podarovať úrodu blízkym školám a domovom sociálnych služieb. Jablká preto napokon spracovali na mušt, ktorý ponúkali darcom finančných príspevkov ako odmenu. Zisk majú podľa Seničových slov používať na ďalšiu obnovu a zveľaďovanie sadov. „V prácach pokračujeme ďalej a komunikujeme ďalšie plány s okolitými obcami. Ak nám stromy aj tohto roku zarodia a situácia to dovolí, radi uskutočníme plánované samozbery a obecné jablkové slávnosti,” uzavrel Senič s tým, že obnovený podhoroďský sad nachádzajúci sa na kopci za obecným úradom je po celý rok prístupný verejnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2017
Projekt obnovy hradov predĺžia o ďalšie tri roky
Od roku 2011 ministerstvo kultúry na projekt vynaložilo vyše 4 milióny eur, v tomto roku to bolo približne 800 000 eur.
viac
08.01.2018
Revitalizáciu Hlavného námestia chce mesto financovať po etapách
Novozámocká radnica pripravuje revitalizáciu Hlavného námestia. V súčasnosti je hotový ideový koncept, podľa ktorého sa má centrum mesta zmodernizovať. Magistrát už vyhlásil aj verejné obstarávanie na prípravu projektovej dokumentácie stavby.
viac
23.12.2018
Mesto obnoví krytú plaváreň, vyčlenilo na to vyše milión eur
Na rekonštrukciu mestskej plavárne v Trebišove vyčlenilo v stredu (19. 12.) mestské zastupiteľstvo sumu 1 135 000 eur. Prostriedky pôjdu z rezervného fondu mesta. Zároveň poslanci schválili zámer dokončenia rekonštrukcie plavárne v celkovej predpokladanej hodnote 1 951 000 eur.
viac
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %