Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.03.2022 10:35

Po ôsmich rokoch sa v zoo narodilo mláďa hrošíka libérijského


Snnímka zdroj: (ZOO Bratislava).


V zoologickej záhrade (zoo) v Bratislave sa po ôsmich rokoch narodilo mláďa hrošíka libérijského, ktorý je ohrozeným druhom. Na svet prišlo v pondelok (7. 3.) pred polnocou.


Po niekoľkých neúspešných páreniach je to prvé mláďa chovného páru, 16-ročnej samice Dinby a 15-ročného samca Paula. TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo.

"Mláďa aj matka sú v poriadku a sú intenzívne sledované chovateľom. Až v najbližších dňoch sa dozvieme, či ide o samičku alebo samčeka. Rozmnožiť hrošíky libérijské sme sa snažili viac ako tri roky," priblížila zoologička Martina Hudec Nemčeková, ktorá v zoo dohliada na chov hrošíkov libérijských.

S chovom hrošíka libérijského sa v bratislavskej zoo začalo v roku 1984, odvtedy sa tam narodilo osem mláďat. Doteraz posledným bola samička Zaria, ktorá momentálne žije v Centre na ochranu tropických kopytníkov Rum Creek na Floride. Matka malého hrošíka, Dinba, sa narodila 22. apríla 2006 v bratislavskej zoo. Jej matka Dina bola zakladateľkou chovu hrošíkov v Bratislave a jej predkovia pochádzali priamo z divočiny. Samec Paul sa narodil 17. mája 2007 a prišiel zo ZOO Berlín ako mladý jedinec. S predchádzajúcou samicou Dinou mal dve mláďatá, s Dinbou je toto jeho prvé.

Hrošík libérijský sa prirodzene vyskytuje v tropických dažďových lesoch západnej Afriky. Na rozdiel od svojho príbuzného hrocha obojživelného nežije skupinovým spôsobom života a samica sa so samcom stretáva len v období párenia. Ako druh bol objavený len pred niečo viac ako 100 rokmi. V súčasnosti ich existenciu najviac ohrozuje klčovanie dažďového lesa a následná strata prirodzeného prostredia. Podľa údajov uvedených v Červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN) je aktuálny počet jedincov hrošíka libérijského žijúcich vo voľnej prírode neznámy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2022
DPB pripravuje od 26. marca viaceré zmeny pre cestujúcich v MHD
Dopravný podnik Bratislava pripravuje od 26. marca viaceré zmeny pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD). Reaguje nimi aj na uvoľnenie protipandemických opatrení.
viac
22.06.2022
Kultúrne leto v hlavnom meste ponúkne viac ako 330 podujatí
Bratislava bude najbližšie mesiace opäť zaplnená hudbou, koncertmi, divadelnými vystúpeniami, workshopmi, komentovanými prechádzkami so sprievodcami či filmovými premietaniami.
viac
07.02.2023
V bratislavskej zoo sa narodila samica ohrozeného druhu adaxa núbijského
V bratislavskej zoo sa narodila samica ohrozeného druhu adaxa núbijského. V súčasnosti patrí medzi najohrozenejšie cicavce na svete. Informovala o tom Alexandra Ritterová zo zoo.
viac
31.05.2023
V zoo sa narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho
V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho. Ide o prvé úspešne odchované mláďa tohto druhu nielen v zoo v hlavnom meste, ale aj na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %