Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.08.2022 11:40

Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov


Snímka zdroj: (tasr).


Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.


Parádu tvoria napríklad ukážky roľníckej práce s obilím, pečenie chleba v tradičných kamenných peciach i tesárske a kamenárske práce. Viaceré tieto aktivity si môžu vyskúšať aj návštevníci Hontianskej parády. "Jej atmosféra je založená na bezprostrednom kontakte návštevníka s domácimi obyvateľmi vo dvoroch alebo pri ukážkach hospodárskych prác i s remeselníkmi a folkloristami z celého Slovenska," zdôrazňuje obec.

Súčasťou akcie bude aj folklórny scénický program na miestnom prírodnom amfiteátri. Priestor dostanú hrušovskí folkloristi a aj ďalší hostia z regiónu, z Košíc i Banskej Bystrice. Hontiansku parádu tvoria aj otvorené dvory obecných domov, v ktorých varia pre návštevníkov tradičné jedlá. Viaceré z nich majú svojich ľudových muzikantov, ktorí ľudí zabávajú. "Prípravy na festival musia byť celý rok, hlavne technické zabezpečenie priestorov. Intenzívne sa pripravujeme každý rok od mája. Zahŕňa to zazmluvnenie účinkujúcich, predajcov, dvorov či vybavovanie povolení," spresnila Augustínová.

Festival ľudovej kultúry organizuje obec pravidelne každý rok počas dvoch dní koncom augusta, uskutočnilo sa už 24 ročníkov. Pre pandémiu nového koronavírusu však akcia vlani a ani v roku 2020 nebola.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda
Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.
viac
24.07.2018
Na Hontianskej paráde bude 100 remeselníkov, otvorí sa 20 dvorov
Prezentáciu už takmer zabudnutých roľníckych prác na poliach nad dedinou, ale tiež vidiecku gastronómiu v 20 dvoroch ponúka nadchádzajúci 23. ročník Hontianskej parády. Jedinečný festival ľudovej kultúry bude v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš 17. a 18. augusta 2018.
viac
15.03.2022
Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje
Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %