Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.03.2022 02:25

Hontiansku parádu Hrušov tento rok obec pripravuje


Ilustračná snímka.


Letný folklórny festival Hontiansku parádu Hrušov v okrese Veľký Krtíš tento rok obec pripravuje. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu.


Pripomenula, že uskutočniť by sa mal v termíne od 19. do 20. augusta v programovej štruktúre ako v predchádzajúcich ročníkoch. „V súčasnosti pokračuje intenzívna príprava a zabezpečovanie všetkých služieb a podmienok pre štandardnú úroveň organizačne náročného podujatia. Dvojročná prestávka prerušila kontakty a rámcové zmluvy s dodávateľmi,“ zdôraznila s tým, že o definitívnom programe sa v tomto období ešte nedá hovoriť. „Program podujatia bude napĺňaný a definitívne bude zverejnený tri mesiace pred akciou,“ zhrnula.

„Dúfame, že do jej termínu sa život vráti do bežných koľají a obec bude môcť privítať návštevníkov a účinkujúcich na jubilejnom 25. ročníku festivalu v rozmeroch ako v minulých ročníkoch,“ poznamenala.

Pred pandémiou nového koronavírusu bola Hontianska paráda naposledy v roku 2019. Festival ľudovej kultúry organizuje obec pravidelne každý rok počas dvoch dní koncom augusta, uskutočnilo sa 24 ročníkov. Tvoria ho napríklad ukážky roľníckej práce s obilím, pečenie chleba v tradičných kamenných peciach i tesárske a kamenárske práce. Viaceré tieto aktivity si môžu vyskúšať aj návštevníci.

Parádu tvoria aj otvorené dvory hrušovských domov, v ktorých varia pre návštevníkov tradičné jedlá. Viaceré z nich majú svojich ľudových muzikantov, ktorí ľudí zabávajú. Súčasťou podujatia býva aj folklórny scénický program na miestnom prírodnom amfiteátri.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda
Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.
viac
24.07.2018
Na Hontianskej paráde bude 100 remeselníkov, otvorí sa 20 dvorov
Prezentáciu už takmer zabudnutých roľníckych prác na poliach nad dedinou, ale tiež vidiecku gastronómiu v 20 dvoroch ponúka nadchádzajúci 23. ročník Hontianskej parády. Jedinečný festival ľudovej kultúry bude v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš 17. a 18. augusta 2018.
viac
12.08.2019
Hontianska paráda opäť oživí zabudnuté zvyky obce a regiónu
Neľahký život remeselníckeho ľudu z regiónu Hont, ale najmä jeho jedinečné kultúrne bohatstvo a už takmer zabudnuté zvyky, ožijú v obci Hrušov v okrese Veľký Krtíš. V dňoch 16. – 17. augusta sa tam uskutoční 24. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda.
viac
08.08.2022
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa uskutoční Hontianska paráda Hrušov
Po dvoch vynechaných ročníkoch sa tento rok uskutoční letný folklórny festival Hontianska paráda Hrušov v okrese Veľký Krtíš. Potvrdila to Mária Augustínová z hrušovského obecného úradu s tým, že 25. ročník podujatia bude od 19. do 20. augusta v osvedčenej a zaužívanej programovej štruktúre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %