Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2019 03:20

Po 14-ročnej rekonštrukcii stredoveký kostol opäť slúži veriacim


Zrekonštruovaný stredoveký kostol v Rimavskom Brezove v okrese Rimavská Sobota. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Stredoveký kostol v Rimavskom Brezove po rekonštrukcii interiéru, ktorá sa realizovala postupne posledných 14 rokov, opäť slúži veriacim.


Ako TASR informovala administrátorka Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Rimavské Brezovo Janka Miháliková, v nedeľu (2. 6.) sa konali vo svätostánku prvé bohoslužby.       

Rekonštrukcia podľa jej slov zahŕňala reštaurovanie fresiek, výmenu elektrických rozvodov, odvodnenie kostola, natretie veže a vnútornej lode, skrátenie lavíc i obnovu barokového oltára. Súčasťou rekonštrukcie bol tiež archeologický, architektonicko-historický a dendrologický výskum.       

„V podstate od roku 2005 sme začali s reštaurovaním stredovekých nástenných malieb aj s reštaurovaním barokového oltára. Paralelne sa robili aj ďalšie práce, ktoré trvali 14 rokov,“ konkretizovala Miháliková.       

Dodala, že priebeh obnovy závisel aj od financií, ktoré cirkevný zbor získaval z viacerých zdrojov – od ministerstva kultúry, nemeckej evanjelickej cirkvi či odmeny, ktoré dostali za cenu Fénix.       

Podľa reštaurátora Miroslava Janšta bola pri obnove kostola najväčším problémom výrazná vlhkosť. „To bola najväčšia výzva a myslím, že sa nám to podarilo vyriešiť celkom úspešne. Je to jednoduchý systém výmeny vzduchu, teda prevzdušňovacieho kanálu okolo obvodovému múru. Komínový efekt vyťahuje vzduch zo svätyne do veže a kolobeh vzduchu vlastne vysušuje priestor,“ načrtol Janšto, podľa ktorého sa im podarilo stiahnuť vlhkosť v múroch z výšky troch metrov až do podlahy.       

Kostol v Rimavskom Brezove vznikol podľa dostupných archívnych prameňov na začiatku 14. storočia. Zachované gotické fresky doň pribudli podľa kunsthistorikov okolo rokov 1380 až 1390. V roku 1893 bol kostol výrazne prestavaný a k pôvodnej lodi pribudla ďalšia časť.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2019
Rimavské Brezovo investuje do rekonštrukcie komunikácií 84-tis. eur
Celkovo 84-tis. eur investuje v tomto roku do rekonštrukcie chodníkov a ciest samospráva obce Rimavské Brezovo v okrese Rimavská Sobota.
viac
05.03.2020
V Starej Ľubovni začali s obnovou exteriéru kostola sv. Mikuláša
V týchto dňoch sa začala obnova exteriéru kostola sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, finančné zdroje na rekonštrukciu získala rímskokatolícka cirkev zo zbierky veriacich. Informoval o tom dekan miestnej farnosti Pavol Lacko.
viac
21.02.2023
Obnova vzácneho kostola je na konci, treba ešte opraviť ochranný múr
Obnova vzácneho ranogotického Kostola sv. Matúša v Zolnej pri Zvolene speje po vyše desiatich rokoch ku koncu.
viac
22.11.2023
Dominante mesta, veži Kostola sv. Kataríny, prinavrátia pôvodný vzhľad
Vežu Kostola sv. Kataríny v Kremnici obnovia do podoby, akú nadobudla počas regotizácie v 19. storočí. Táto dominanta mesta sa tak po rekonštrukcii vráti po desiatkach rokov k vzhľadu, ktorí si môžu poniektorí pamätať ešte zo starých dobových fotografií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %