Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.03.2019 02:05

Pilotný projekt Smart City má priniesť viac bezpečia a menej áut v meste


Kruhová križovatka na Vajanského ul. v Galante. Ilustračná snímka galanta.sk


Galanta sa pridala k slovenským mestám, ktoré zavádzajú smart prvky do svojho fungovania. Projekt inteligentného verejného osvetlenia má zvýšiť bezpečnosť v meste, zjednodušiť parkovanie a znížiť počet áut prechádzajúcich cez centrum mesta. Pre TASR to povedal primátor Galanty Peter Paška.


"Kľúčovou podmienkou bolo pre nás zaistiť bezpečnosť obyvateľov. Postupom rokov sa Galanta zmenila z malého príjemného poľnohospodárskeho mestečka na kozmopolitné mesto. Vďaka veľkému investorovi sa ľudia rôznych národností u nás premieľajú v rýchlom slede. Práca v elektrotechnickom priemysle prináša veľkú fluktuáciu obyvateľstva. Máme preto 60 kamier, ktoré sú napojené na centrálny pult mestskej polície. Zameriavame sa na bezpečnosť, snažíme sa monitorovať dianie a predchádzať kolíznym situáciám,“ uviedol Paška s tým, že zvýšenie bezpečnosti v centre mesta súvisí aj s dopravou.       

„Máme senzory na meranie hlučnosti, intenzity dopravy, sledovania parkovania. Prostredníctvom nich sme zistili, že centrom mesta prejde denne 12.000 áut, hoci je vybudovaný obchvat Galanty. Autá v centre spôsobujú znečistenie ovzdušia a zhoršenie kvality života. Potrebujeme ich vytlačiť na obchvat,“ vysvetlil Paška, ktorý považuje za smart riešenie aj systém parkovania na Hlavnej ulici v centre mesta. „Máme dva jazdné pruhy, potom pozdĺžne parkovacie miesta a medzi nimi a chodníkmi vedieme cyklotrasy. Toto riešenie zvyšuje bezpečnosť cyklistov v cestnej premávke, a preto ho považujeme za smart,“ dodal Paška.       

Podľa Pašku cieľom je, aby bola Galanta inteligentné mesto a aby sa projekt neskončil s pár lampami so smart funkcionalitami. „Pilotný projekt sme zrealizovali veľmi rýchlo, v priebehu necelého mesiaca. V prípade, že by sa vyhlásili výzvy na projekty a uspeli by sme, tak by sme vedeli celé mesto vybaviť týmito smart prvkami v priebehu maximálne pol roka,“ povedal Paška.       

Prvky inteligentného mesta sa dajú využiť nielen pri parkovaní, doprave alebo bezpečnosti v meste. Uplatnenie majú aj v odpadovom hospodárstve a v energetike. „Zaujímame sa aj o ďalšie inteligentné riešenia. Skúmame možnosti zavedenia polozapustených kontajnerov, ktoré oznámia technickým službám, keď budú plné a na základe toho sa budú optimalizovať ich trasy. To by prinieslo významnú úsporu v prevádzke mesta. Z iných smart riešení máme zavedené lacnejšie vykurovanie v meste vďaka geotermálnemu vrtu,“ uzavrel Paška.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2017
Projekt Smart City už prináša v Nitre výsledky
Nitra chce v projekte Smart City patriť k lídrom na Slovensku. Ako moderné mesto chce šetriť zdroje, produkovať minimum emisií, investovať do ľudských zdrojov a doplnení siete infraštruktúry s tým, že bude ešte viac využívať moderné technológie a riešenia.
viac
15.02.2020
Lučenec plánuje rozširovať smart prvky v doprave a ďalších oblastiach
Rozširovanie takzvaných smart prvkov je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy Lučenca pre najbližšie obdobie. Podľa slov primátorky Alexandry Pivkovej sa mienia zamerať napríklad na oblasť dopravy či služieb obyvateľom.
viac
23.07.2020
Verejnosť môže pripomienkovať projekt Smart City
Banskoštiavnická samospráva pripravuje projekt Smart City, ktorý má riešiť situáciu s parkovaním v historickom centre mesta navigačným systémom a tiež dokončenie modernizácie verejného osvetlenia prostredníctvom využitia moderných technológií.
viac
19.02.2021
ZMOS sa cez Kežmarok sústredil na konkrétne Smart riešenia
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v podujatiach v regiónoch. Včera, formou online boli predstavené konkrétne Smart riešenia so zaujímavými príkladmi z mesta Kežmarok. Sú užitočné, osvedčili sa, môžu byť inšpiráciou pre ďalšie mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %