Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
26.07.2023 10:35

Piknik na hrade oživí pánske kluby a dámske spolky 19. storočia


Mestský hrad s kostolom sv. Kataríny.


V areáli mestského hradného komplexu v Kremnici sa v sobotu (29. 7.) uskutoční tradičný letný piknik na hrade, ktorý Národná banka Slovenska (NBS) Múzeum mincí a medailí organizuje už vyše desaťročia.


Tohtoročnou novinkou podujatia budú špecializované prednášky zvlášť pre ženy a zvlášť pre mužov. Informoval o tom odborný referent propagácie múzea Silver Jurtinus.

"Cieľom piknikov je umožniť návštevníkom hradného komplexu stráviť tu viac času a ponúknuť im zaujímavý program. Pikniky sme v minulosti ladili do historických období. Organizovali sme gotický piknik, renesančné hody, preniesli sme sa do zlatých čias Uhorska. Keď sme mali prvorepublikový piknik, naši skalní návštevníci prišli dobovo oblečení, s prúteným košíkom a vlastnou dekou," priblížila autorka nápadu, organizátorka piknikov a sprievodkyňa Ivana Uhríková.

Novinkou tohtoročného letného pikniku na kremnickom hrade budú špecializované prednášky určené osobitne pre mužov a pre ženy. "Pripomenieme si časy pánskych klubov a dámskych spolkov 19. storočia. Veríme, že to návštevníci prijmú s humorom," dodala Uhríková. Pre pánsku spoločnosť je pripravená prednáška s názvom Ženy, alkohol a hazardné hry - pikantné príbehy z kremnických dejín, pre dámy je určená prednáška v podaní zlatníčky Daše Ivanovej o netradičnom využití cenného kovu v kulinárstve alebo kozmetike.

Súčasťou podujatia bude i hudobný program, hry pre deti či vzdelávacie aktivity NBS zamerané na zvýšenie úrovne finančnej gramotnosti. Chýbať nebude čajovňa, stánky s piknik jedlami, remeselníci s ručne vyrobenými výrobkami či degustácia káv. Konať sa budú aj tradičné lektorované prehliadky v kostole sv. Kataríny. Podujatie sa uskutoční od 10.00 do 16.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
20.07.2016
Víkend v kaštieli bude žiť grófkou Žofiou
Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum v Betliari ponúka počas nadchádzajúceho víkendu v Andrássyovskom kaštieli bohatý program.
viac
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
03.03.2023
Na Nitrianskom hrade sa začína turistická sezóna
Na Nitrianskom hrade sa v týchto dňoch postupne rozbieha nová turistická sezóna. Po zimnej prestávke sa hrad opäť otvára návštevníkom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %