Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.08.2019 06:25

Petržalka je už 100 rokov súčasťou Bratislavy


Historická snímka Pretržalky, zdroj: geocaching.com


Petržalka sa 14. 8. 1919 vymanila z nadvlády Maďarska a stala sa súčasťou vtedajšej Československej republiky. Včera ubehlo presne 100 rokov od tejto významnej udalosti, ktorú sme si slávnostne pripomenuli na Magio pláži bohatým programom.


 „Dovoľte mi vysloviť vďaku vojakom, ktorí svojim výnimočným činom a bez preliatia kvapky krvi, umožnili Petržalke pripojiť sa k Československu a rozvinúť sa do dnešnej podoby,“ povedal v príhovore starosta Petržalky Ján Hrčka.

Program odštartoval už ráno o 10.00 h výstavami vojenskej histórie v dvoch petržalských bunkroch B-S 4 „Lány“ a B-S 6 „Vrba“. Jediný ucelený obranný systém sa nachádza práve v Petržalke, kde bunkre kopírujú štátnu hranicu. Návštevníkov privítali na pôde bunkrov dobrovoľníci v dobových uniformách, ktorí zorganizovali expozíciu vojenskej techniky, zbraní, komentovanú prehliadku priestorov bunkrov a ochotne odpovedali na otázky nadšencov histórie. Vďaka podpore nášho partnera podujatia hlavného mesta SR mohli návštevníci využiť na prepravu do bunkrov elektrobus, ktorý premával v pravidelných intervaloch do večera. Prehliadku bunkra B-S 6 si nenechal ujsť ani starosta Ján Hrčka a prvá vicestarostka Petržalky Lýdia Ovečková.

Program prebiehal aj na Magio pláži, kde starosta spolu s riaditeľkou Miestnej knižnice Petržalka Katarínou Bergerovou otvorili putovnú výstavu k 100. výročiu. Pre verejnosť bola pripravená beseda s odborníkmi na históriu, medzi nimi aj s miestnym poslancom Ľubošom Kačírkom, ktorý zároveň predstavil svoju novú publikáciu s tematickým názvom „100. výročie pripojenia Petržalky k Československu“.

„Ďakujem oddeleniu kultúry za organizáciu podujatia, Magio pláži za to, že nám dnes umožnila využiť svoje priestory na oslavu storočnice. Ďakujem aj tým, ktorí venujú svoj čas údržbe a rozvoju historických bunkrov v Petržalke. U nás je to najmä pán Kačírek, ktorému chcem týmto poďakovať za pomoc pri organizácii tohto podujatia,“ poďakoval na záver starosta Petržalky Ján Hrčka.

Programom na pódiu nás sprevádzal moderátor Alexander Štefuca. Večer spríjemnili koncerty kapiel v retro jazz a swing štýle. Ako prvé vystúpilo ženské vokálne trio Paper Moon Trio, vďaka ktorej sme sa ocitli v 20. rokoch minulého storočia. Nasledovala skupina Funny Fellows a ich zábavné piesne v rytme swingu. Peknou bodkou za celodenným programom bol niekoľkominútový ohňostroj na nábreží Dunaja, ktorým sme slávnostne ukončili oslavy okrúhleho výročia našej mestskej časti.

Autor: (ts-MÚ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.05.2018
Okrúhle výročie vzniku 1.ČSR chce Žiar nad Hronom osláviť i s partnerským mestom
Žiarska samospráva plánuje veľké oslavy 100. výročia vzniku 1. Československej republiky. Poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili na tento účel 10-tis. eur.
viac
16.10.2018
SNK pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie
Slovenská národná knižnica (SNK) si pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie 31. októbra v Literárnom múzeu SNK v Martine na podujatí Pocta Martinskej deklarácii. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.
viac
30.12.2018
Košice sa pred sto rokmi stali súčasťou Československa
Druhé najväčšie mesto na Slovensku sa pred sto rokmi – v nedeľu 29. decembra 1918 – začlenilo do novovytvorenej Československej republiky (ČSR).
viac
15.07.2022
Važecká jaskyňa oslavuje 100. výročie svojho objavenia
Riaditeľ Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ján Zuskin priblížil, že bola vytvorená vodami Bieleho Váhu pred státisícami rokov, má bohatú výzdobu s mnohými formami stalaktitov, bŕk, sintrových jazierok a stalagmitov. Ide o našu najmenšiu sprístupnenú jaskyňu s prehliadkovou trasou v dĺžke 530 metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %