Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.11.2016 01:10

Petíciu za zmenu parkovania s viac ako 17 000 podpismi odovzdali mestu


Snímka zdroj: (tasr).


Petíciu za zmenu koncepcie parkovania v Košiciach s viac ako 17 000 podpismi odovzdal dnes petičný výbor na magistráte mesta.


Petičné hárky obsahujú požiadavku zlacnenia prvej rezidentskej parkovacej karty z 35 na päť eur a zriadenie mestského podniku, ktorý by spravoval parkovanie v nových rezidentských zónach.      

Petícia vznikla v júni krátko pred rozšírením plateného parkovania z centra mesta o desať lokalít. Parkovanie má podľa zmluvy s mestom v správe súkromná spoločnosť EEI. Pre nespokojnosť s koncepciou parkovania i problémami pri jej zavádzaní vznikli v meste protesty aktivistov a občianske iniciatívy.      

Ako oznámil predseda petičného výboru Igor Petrovčík, petičné hárky obsahujú 17 396 podpisov vrátane elektronickej petície. "Všetci títo občania žiadajú, aby mesto prehodnotilo koncepciu parkovania," uviedol.      

Petičiari očakávajú, že najväčšia petícia v novodobej histórii mesta bude zaradená ako prvý bod na decembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ). Poslanci sa na najbližšom rokovaní majú pritom zaoberať návrhom zmien všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o parkovaní, ako aj zriadením spoločného podniku mesta a súkromnej parkovacej spoločnosti.      

Primátor Richard Raši (Smer-SD) po odovzdaní hárkov reagoval, že petíciou sa bude mesto podrobne zaoberať v zmysle zákona. "Bude skontrolovaná po formálnej stránke tak, ako musí byť. Samozrejme, ide o petíciu, ktorá sa týka dôležitej súčasti mesta. Myslím si, že už pri najbližšom rokovaní mestského zastupiteľstva sa časť námietok, ktoré prichádzajú z verejnosti, bude pri zmene VZN aplikovať," uviedol. Magistrát podľa neho v petícii odčlení ľudí, ktorí v Košiciach majú a nemajú trvalé bydlisko. "Sme presvedčení o tom, že o parkovaní v Košiciach musia rozhodovať Košičania, a nie ľudia, ktorí v našom meste nebývajú," konštatoval. Mesto bude podľa neho informovať aj o tom, koľko Košičanov petíciu podporilo z príslušných rezidenstkých zón.      

MsZ sa má v zmysle svojho uznesenia zaoberať aj analýzou, čo by znamenalo zriadenie spoločného podniku so súkromnou firmou. Na takéto riešenie sú podľa primátora rôzne názory. "Spoločný podnik nie je len o tom, že mesto v ňom bude, ale aj o tom, aký v ňom bude mať podiel, a potom aké náklady, ktoré sú nevyhnutné na kofinancovanie napríklad aj investícií, musí znášať. Takže túto analýzu určite predložíme," dodal.      

Petičiari považujú spoločný podnik za najhoršie možné riešenie z hľadiska efektivity a transparentnosti, pričom by došlo k "zabetónovaniu" EEI v meste. Člen petičného výboru Ladislav Lörinc sa ohradil proti odčleňovaniu ľudí s trvalým bydliskom v Košiciach z petície. "Všetci, ktorí podpísali petíciu, asi na to mali dôvod, lebo tu žijú. A neexistuje žiadny zákon, ktorý by mestu Košice kázal, že majú vyškrtať hlasy ľudí, ktorí tu nemajú trvalé bydlisko," povedal.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2017
Novelou volebného zákona podľa R. Rašiho ušetrí štát státisíce eur
Podľa primátora mesta Košice Richarda Rašiho novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva štát ušetrí státisíce eur a voliči nebudú musieť ísť voliť v priebehu jedného roka trikrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.
viac
14.08.2019
V bratislavskej Vrakuni vybudujú zhruba 120 parkovacích miest
V bratislavskej mestskej časti Vrakuňa má do konca septembra vzniknúť zhruba 120 parkovacích miest. Niektoré budú úplne nové alebo sa zlegalizujú také, ktoré boli na tráve či chodníkoch. Na sociálnej sieti o tom informuje starosta Vrakune Martin Kuruc.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
25.02.2021
Prešovskí mestskí poslanci schválili viaceré zmeny v parkovaní
Prešovskí mestskí poslanci v stredu počas online rokovania schválili viaceré zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Prešov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %