Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.11.2022 12:35

Päť zubrov zo zubrej zvernice našlo nový domov v Rumunsku


Snímka zdroj: (Lesy SR).


Zubriu zvernicu pri Topoľčiankach opustilo päť zubrov. V priebehu septembra a októbra ich previezli do zvernice v Rumunsku. Zariadenie kapacitne nepostačovalo pre stádo zubrov, ktoré tam aktuálne žije, priblížil štátny podnik Lesy SR.


Prevoz zubrov označil za administratívne, technicky i organizačne mimoriadne náročnú operáciu. Zubor hrivnatý (Bison bonasus) je chráneným živočíchom, jeho chov i prevoz podlieha prísnym pravidlám.

Lesy SR ponúkli zubry z Topoľčianok viacerým európskym inštitúciám venujúcim sa ich chovu a ochrane. Záujem prejavila rumunská nadácia Carpathia, ktorej cieľom je ochrana karpatských ekosystémov a reintrodukcia zubra hrivnatého do prírodného prostredia. V Rumunsku tak nový domov našli dva slovenské býčky a tri mladé kravičky zubra. Po pobyte v karanténnej obore a postupnej aklimatizácii sa stanú súčasťou 75-členného stáda a vypustia ich do voľnej prírody.

Zubria zvernica pri obci Topoľčianky vznikla v roku 1958 na záchranu kriticky ohrozeného zubra hrivnatého, ktorého populácia vo voľnej prírode bola úplne zdecimovaná. Prvé zubry, zubor Bereg a zubrica Beglianka, boli darom vtedajšej sovietskej vlády Československej republike. Prvý prírastok v zvernici zaznamenali 1. júna 1961. Bol pomenovaný Sivko, pretože na základe medzinárodnej dohody všetky zubry narodené v Topoľčiankach musia mať meno so začiatočnou slabikou Si.

Na začiatku 20. storočia žilo v celej Európe len 56 jedincov chovaných v zajatí. Vo viacerých európskych krajinách sa odborníci v súčasnosti pokúšajú prinavrátiť zubra do jeho prirodzeného prostredia. Prispieva k tomu aj topoľčianska zvernica, ktorá napríklad v roku 2017 previezla 11 slovenských zubrov do Maďarska, aby pomohla obnoviť zubriu populáciu v národnom parku Őrség.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2016
V rámci cezhraničného projektu s Ukrajinou obnovia lesopark
Projekt Lesy pre spoločnosť – lesy bez bariér (FORSOC) prinesie Košičanom vynovený lesopark. Slovensko-ukrajinský projekt zastrešuje Národné lesnícke centrum vo Zvolene. Mestské lesy Košice sú jedným z partnerov.
viac
23.01.2017
Lesníci odmietajú, že by lesov na Slovensku ubúdalo
Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú informácie, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. Analýza Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá hovorí o úbytku, má podľa lesníkov pracovať s nedostatočnými údajmi.
viac
22.06.2020
Zubria zvernica je opäť otvorená pre verejnosť
V súčasnosti sa vo zvernici nachádza 33 zubrov, čo je zatiaľ najvyšší počet kusov. Rovnaké množstvo zubrov sa vo zvernici nachádzalo už len v roku 1995.
viac
07.02.2023
Slovenské zubry našli svoj nový domov vo voľnej prírode v Rumunsku
Prvý februárový deň premiestnili šesť slovenských zubrov zo Zubrej zvernice pri Topoľčiankach do Rumunska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %