Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
09.05.2023 03:20

Participatívny rozpočet je otvorený pre projekty celý prvý polrok


Ilustračná snímka: (tasr).


Celý prvý polrok je pre Hlohovčanov otvorený proces participatívneho rozpočtu 2023. Už ôsmykrát môžu prostredníctvom neho rozhodovať o využití finančných prostriedkov na projekty vo verejnom priestore, jeho princípy chce mesto občanom predstaviť na verejnom informačnom stretnutí v stredu (10. 5.).


Podľa hovorkyne mesta Miroslavy Hankoščákovej je aktuálne na tento účel vyčlenených 60 000 eur.

"Participatívny rozpočet umožňuje prísť s vlastným nápadom na občiansky projekt či zadanie pre mesto. Na stretnutí priblížime možnosti podávania nápadov, cez ich hodnotenie, hlasovanie verejnosti až po ich samotnú realizáciu. Predstavíme aj občianske projekty a zadania pre mesto, ktoré sa už zrealizovali," uviedla.

V kategórii občianskych projektov možno navrhnúť, ako zmeniť svoje okolie alebo mesto, obyvatelia Hlohovca žiadajú od samosprávy finančnú podporu, a potom ich aj realizujú. V predchádzajúcom 7. ročníku prišli s piatimi takýmito projektmi. V druhej kategórii ide o myšlienku pre verejný priestor, ktorú si na starosť prevezme radnica. Projekty majú dlhodobý prínos pre život v meste, vyžadujú si prípravu a vyššie finančné náklady. Vlani bolo podaným osem takýchto zadaní.

Mesto následne pripravilo hlasovanie, do ktorého sa zapojilo 1599 hlasujúcich, ktorí rozhodli 4593 hlasmi. V prvej kategórii Hlohovčanov najviac oslovila myšlienka osadenia neformálneho sedenia pre domácich i návštevníkov v centrálnej zóne, vyznačenie cykloturistickej trasy na Šianec, zatraktívnenie priestoru pred rodinným centrom ČiPeRko a myšlienka vzniku centra na recyklovanie Poklady z odpadu. V druhej najviac hlasov dostalo zadanie na vytvorenie nízkonákladovej rozhľadne Vinkel – vyhliadka. Za ním skončili Fraštacká hojdačka nad mestom na vyhliadke Šianec a fotopasce na čierne skládky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
Na realizáciu zámerov obyvateľov vyčlenila radnica 40 000 eur
Po prvý raz budú môcť obyvatelia Prievidze rozhodovať o pridelení financií mesta na rôzne projekty. Na tento účel vyčlenila samospráva v budúcoročnom rozpočte 40 000 eur.
viac
08.03.2023
O financie z participatívneho rozpočtu sa uchádza 15 projektov
O financie z participatívneho rozpočtu mesta Rožňava sa uchádza celkom 15 občianskych projektov. Hlasovanie verejnosti bolo spustené v pondelok (6. 3.) a potrvá do 19. marca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
21.03.2023
Vajnorčania môžu opäť rozhodnúť o využití participatívneho rozpočtu
Obyvatelia bratislavských Vajnôr majú aj tento rok možnosť podieľať sa na využití sumy 12 000 eur z participatívneho rozpočtu. Svoje návrhy môžu posielať do 15. apríla.
viac
02.06.2023
Podporu z rozpočtu mesta dostane desať komunitných projektov
Baťoviansky rínok, večerný beh Partizánskym či oddychové zóny podporí samospráva Partizánskeho financiami zo svojho rozpočtu. Dotáciu 20 000 eur si v rámci komunitného participatívneho rozpočtu celkovo rozdelí desať občianskych zámerov. Informovala o tom Martina Skaličanová z mestského úradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %