Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.05.2023 03:20

Participatívny rozpočet je otvorený pre projekty celý prvý polrok


Ilustračná snímka: (tasr).


Celý prvý polrok je pre Hlohovčanov otvorený proces participatívneho rozpočtu 2023. Už ôsmykrát môžu prostredníctvom neho rozhodovať o využití finančných prostriedkov na projekty vo verejnom priestore, jeho princípy chce mesto občanom predstaviť na verejnom informačnom stretnutí v stredu (10. 5.).


Podľa hovorkyne mesta Miroslavy Hankoščákovej je aktuálne na tento účel vyčlenených 60 000 eur.

"Participatívny rozpočet umožňuje prísť s vlastným nápadom na občiansky projekt či zadanie pre mesto. Na stretnutí priblížime možnosti podávania nápadov, cez ich hodnotenie, hlasovanie verejnosti až po ich samotnú realizáciu. Predstavíme aj občianske projekty a zadania pre mesto, ktoré sa už zrealizovali," uviedla.

V kategórii občianskych projektov možno navrhnúť, ako zmeniť svoje okolie alebo mesto, obyvatelia Hlohovca žiadajú od samosprávy finančnú podporu, a potom ich aj realizujú. V predchádzajúcom 7. ročníku prišli s piatimi takýmito projektmi. V druhej kategórii ide o myšlienku pre verejný priestor, ktorú si na starosť prevezme radnica. Projekty majú dlhodobý prínos pre život v meste, vyžadujú si prípravu a vyššie finančné náklady. Vlani bolo podaným osem takýchto zadaní.

Mesto následne pripravilo hlasovanie, do ktorého sa zapojilo 1599 hlasujúcich, ktorí rozhodli 4593 hlasmi. V prvej kategórii Hlohovčanov najviac oslovila myšlienka osadenia neformálneho sedenia pre domácich i návštevníkov v centrálnej zóne, vyznačenie cykloturistickej trasy na Šianec, zatraktívnenie priestoru pred rodinným centrom ČiPeRko a myšlienka vzniku centra na recyklovanie Poklady z odpadu. V druhej najviac hlasov dostalo zadanie na vytvorenie nízkonákladovej rozhľadne Vinkel – vyhliadka. Za ním skončili Fraštacká hojdačka nad mestom na vyhliadke Šianec a fotopasce na čierne skládky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2016
Na realizáciu zámerov obyvateľov vyčlenila radnica 40 000 eur
Po prvý raz budú môcť obyvatelia Prievidze rozhodovať o pridelení financií mesta na rôzne projekty. Na tento účel vyčlenila samospráva v budúcoročnom rozpočte 40 000 eur.
viac
18.02.2023
Participatívny rozpočet mesta vstupuje do svojho ďalšieho ročníka
Participatívny rozpočet, ktorý je už deväť rokov súčasťou rozpočtovej politiky mesta Banská Bystrica, vstupuje do ďalšieho ročníka. V piatok o tom informovala hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Adamovičová s tým, že prvé diskusné fórum tohto ročníka bude začiatkom marca.
viac
14.08.2023
Obyvatelia prvýkrát rozhodli o využití časti financií z rozpočtu
Obyvatelia Detvy prvýkrát rozhodli o využití časti financií z mestského rozpočtu. Do diskusného fóra komisia odporučila tri žiadosti a tieto projekty participatívneho rozpočtu aj získali podporu. Potvrdil to hovorca mesta Milan Suja.
viac
19.02.2024
Pri príprave participatívneho rozpočtu chystá mesto stretnutie s občanmi
Mesto Prešov odštartovalo proces participatívneho rozpočtu, chystá aj stretnutie s obyvateľmi. Radnica na svojom webe informovala, že v utorok (20. 2.) od 16. hodiny odznejú v zasadacej miestnosti mestského úradu najdôležitejšie informácie pre žiadateľov o podporu projektu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %