Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.06.2018 12:53

Parlament schválil efektívnejšie duálne vzdelávanie


Ilustračná snímka: TASR


Poslanci na včerajšej schôdzi s podporou až 101 hlasov definitívne odobrili zásadné zmeny v systéme duálneho vzdelávania, ktoré predstavila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.


Cieľom prijatých opatrení je zlepšiť podmienky pre vstup ďalších zamestnávateľov a predovšetkým malých a stredných podnikov, vrátane živnostníkov do tohto systému. Prijatý návrh vychádza z Programového vyhlásenia vlády.       

Duálne vzdelávanie po zavedení vytvorilo nové možnosti pre skvalitnenie odbornej prípravy žiakov stredných škôl v súlade s potrebami trhu práce a konkrétnych zamestnávateľov. Novelou sme reagovali na podnety z praxe.       

„Verím, že presadenými opatreniami sa systém duálneho vzdelávania ešte viac otvorí, zvýši sa počet zapojených žiakov, škôl a podnikateľských subjektov, ako aj kvalita ponúkaných odborov vzdelávania“, uviedla pri predkladaní návrhu v parlamente ministerka školstva, vedy, výskumu a športu M. Lubyová.       

Novelou odstraňujeme niektoré bariéry pri vstupe stredných odborných škôl a zamestnávateľov do tohto systému. Takou bolo napríklad krátenie mzdového normatívu na praktické vyučovanie. Odstránením tejto bariéry si sľubujeme zvýšenie aktívneho prístupu stredných odborných škôl pri uzatváraní spolupráce so zamestnávateľmi. Výrazne tiež znižujeme administratívnu záťaž pri overovaní spôsobilosti zamestnávateľov poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania. Ďalším významným prvkom je zvýšenie podielu výkonu praktického vyučovania u iného zamestnávateľa, ktorý pôsobí v systéme duálneho vzdelávania. Toto opatrenie je určené predovšetkým pre živnostníkov a malé podniky, ktoré nemajú vlastné kapacity na splnenie materiálno-technického a priestorového vybavenia alebo personálneho zabezpečenia výkonu praktického vyučovania. Významnou úpravou je aj zmena pri  určovaní počtu tried prvého ročníka stredných škôl pre prijímacie konanie, ktoré už nebude určovať zastupiteľstvo samosprávneho kraja. Veríme, že sa tým podarí odstrániť možný politický vplyv, ale aj vplyv rôznych záujmových skupín na celý proces určovania najvyššieho počtu žiakov prvého ročníka stredných škôl v kraji.        

Návrh zákona vznikol v spolupráci so zástupcami významných zamestnávateľských zväzov a združení, samosprávnych krajov, Ministerstva hospodárstva SR, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ako aj Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2018
Financovanie triedeného zberu odpadov z obalov sa upraví
Financovanie triedeného zberu niektorých odpadov z obalov sa upraví. Národná rada (NR) SR totiž 108 hlasmi schválila novelu zákona o odpadoch z dielne poslancov Mosta-Híd Petra Antala a Petra Kresáka.
viac
25.10.2018
Základné platy starostov obcí a primátorov miest porastú
Platy starostov a primátorov od decembra porastú. Postará sa o to novela zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú v stredu 80 hlasmi schválila snemovňa.
viac
29.11.2019
Niektoré jednorazové plastové výrobky budú na trhu zakázané
Zo slovenského trhu zmiznú niektoré jednorazové plastové výrobky. Odpad, ktorý sa vyzbieral na recykláciu, bude zakázané spaľovať. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch z dielne MŽP SR, ktorú v stredu poslanci Národnej rady SR schválili.
viac
29.01.2021
Novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií sa obmedzí. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %