Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.10.2021 10:40

Štátne lesné pozemky sa budú môcť využívať aj na účel obnovy hradov


Hrad Uhrovec, snímka zdroj: YouTube


Lesné pozemky vo vlastníctve štátu by sa mohli využívať aj na verejnoprospešné účely spočívajúce v obnove hradu alebo torzálnej architektúry. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorou sa mení aj zákon o lesoch.


 Novelu v stredu poslanci Národnej rady (NR) SR schválili.       

Novelizáciou zákona sa umožní rozšírenie právnej úpravy využitia lesných pozemkov vo vlastníctve štátu a pozemkov tvoriacich ostatný majetok vo vlastníctve štátu na verejnoprospešný účel, ktorým bude obnova hradu alebo torzálnej architektúry. Novela určuje aj postupy osôb, ktoré budú zabezpečovať záchranu, rekonštrukciu alebo udržiavacie práce na stavbách hradov alebo ich torzálnej architektúre, ako aj na objektoch vyhlásených za národné kultúrne pamiatky, pamiatkové rezervácie alebo pamiatkové zóny nachádzajúce sa na pozemkoch v správe štátnych organizácií lesného hospodárstva.       

Autori legislatívnej zmeny tvrdia, že úprava konkretizuje postup správcu majetku štátu v prípadoch, ak starostlivosť o tieto objekty zabezpečuje obec, vyšší územný celok, občianske združenie alebo nezisková organizácia. Návrh má nadväzovať na viacročnú prax na obnove hradov, ktorá sa začala v roku 2008.       

Právna úprava má platiť od 1. januára 2022.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.09.2019
Veľký deň pre audiovizuálny priemysel na Slovensku
Národná rada SR dnes schválila vládny návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde. Novelizovaný zákon z dielne Ministerstva kultúry SR zvýši dotácie pre filmové projekty realizované na Slovensku a otvorí možnosti na zvyšovanie zamestnanosti v audiovizuálnom priemysle.
viac
29.01.2021
Novela zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií sa obmedzí. Zamedziť sa má jej prevodu do súkromných rúk, ostať by tak mala vo verejnom záujme.
viac
17.03.2021
Presun novely Zákona o pamiatkovom fonde z roku 2023 na rok 2021
Ministerstvo kultúry SR rozhodlo o presune plánovanej novelizácie zákona č. 49/2002 Z. z. o ochrane pamiatkového fondu v znení neskorších predpisov z roku 2023 na tento rok a to aj spolu s celým legislatívnym procesom.
viac
26.11.2021
Vlastníkom verejného vodovodu či kanalizácie má byť po novom len samospráva
Vlastníkom verejného vodovodu či kanalizácie má byť po novom len obec alebo mesto, poprípade ich združenia a právnické osoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %