Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
18.02.2018 08:11

Pamätník v kasárňach pripomína obete krvavo potlačenej vzbury v Kragujevci


Ilustračná snímka


Najvýznamnejší prejav odporu v rakúsko-uhorskej armáde počas prvej svetovej vojny pripomína pamätník obetiam krvavo potlačenej vzbury slovenských vojakov v srbskom Kragujevci v roku 1918. Pred verejnosťou je pamätník trochu utajený, stojí už 60 rokov za múrmi trenčianskych kasární.


Príslušníkmi náhradného 71. pešieho trenčianskeho pluku v srbskom Kragujevci boli najmä Slováci z Oravskej, Turčianskej a Trenčianskej župy, preto ho posmešne nazývali "drotársky pluk". Tvorili ho najmä vojaci, ktorých prepustili z ruského zajatia. Bolo ich okolo 3000.       

Podľa informácií z Trenčianskeho múzea v Trenčíne, pamätník postavili v roku 1958, slávnostne ho odhalili 1. júna pri príležitosti 40. výročia vzbury. Na pylóne je umiestnená bronzová tabuľa s menami popravených účastníkov vzbury a nápisom "Na večnú pamäť hrdinským príslušníkom 71. pešieho pluku sídliaceho v týchto kasárňach, ktorí sa v dňoch 1. - 2. júna 1918 v Kragujevci - Juhoslávii vzbúrili proti vojne a proti rakúsko-uhorskej monarchii". Autorom pamätníka bol akademický sochár Ladislav Berák a v roku 1963 ho vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.       

Na sklonku vojny už veteráni nemali mnoho chuti podstupovať vojenský dril, akým ich zaťažovali rakúsko-uhorskí dôstojníci. Napätie medzi dôstojníkmi a mužstvom vyvrcholilo v deň žoldu - v nedeľu 2. júna 1918. Niekoľko vojakov nedodržalo večierku a posilnení alkoholom sa vracali neskoro do kasární. Medzi nimi i vyspevujúci Hornomarikovčan Martin Riljak, ktorého veliteľ izby určil na druhý deň na raport.       

"Práve v tom momente však okolo izby prechádzala početná skupina oneskorencov z iných rôt a Riljak začal kričať: 'Kamaráti, pomôžte, šikovateľ ma chce vziať na raport.' Bežná iskra zažala plameň. Veliteľ izby dostal poriadny výprask a oneskorenci nezostali len pri tom. Vylámali skrine s puškami a nábojmi a spustili lavínu, ktorá sa už nevedela zastaviť. Kasárne ovládla živelnosť, hnev, túžba po pomste," uvádza sa v historických prameňoch, ktoré hovoria i o tom, že streľba sa preniesla aj do centra mesta.      

 Vzbúrenci vtrhli do kancelárií, zničili evidenčné záznamy a získali i pokladnicu s 110.000 korunami. Boli veľmi sklamaní, keď nenašli ostrú muníciu, ale len debničky s cvičnými nábojmi. I preto bola vzbura už o piatej nadránom potlačená. Po piatich dňoch 44 vzbúrencov popravili na Stanovljanskom poli. Medzi nimi i Martina Riljaka. Na svojho slávneho rodáka nezabudli ani Hornomarikovčania, dodnes má v centre obce pamätnú tabuľu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
Trenčianski bezdomovci pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov
Trenčín 26. júla (TASR) – Trenčianski bezdomovci z Centra pre ľudí v núdzi na Nešporovej ulici v Trenčíne pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov, vyrábajú deky pre vozičkárov a onedlho by mali začať tkať koberce.
viac
04.11.2016
Trenčiansky hrad je opäť sprístupnený verejnosti aj cez týždeň
Od 29. októbra 2016 je Trenčiansky hrad opäť otvorený aj počas týždňa. Po necelom mesiaci vytrvalých prác sa robotníkom podarilo odstrániť kovovú konštrukciu spred vstupu na hrad.
viac
07.04.2017
Vojenská päťdesiatka a Jilemnického jarná 25-ka
V sobotu 8. apríla 2017 sa pri príležitosti 72. výročia oslobodenia mesta Trenčín uskutoční 42. ročník diaľkového pochodu s názvom Vojenská päťdesiatka. V nedeľu 9. apríla sa zas môžete zapojiť do 41. ročníka turistického pochodu Jilemnického jarná 25-ka.
viac
07.06.2018
V Trenčianskych kasárňach si aj po storočí pripomínajú udalosti Kragujevackej vz
V piatok 8. júna 2018 uplynie presne sto rokov od popravenia 44 vojakov náhradného 71. Trenčianskeho pluku v srbskom meste Kragujevac. Do Trenčianskych kasární si prišlo, deň pred týmto výročím, obete krvavo potlačenej vzbury uctiť viacero významných hostí, seniori i študenti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %