Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
25.06.2017 12:12

Trenčín, Nitra a Poprad získali certifikát mestského smart lídra


Ilustračná snímka.


Inšpiráciou v smart technológiách je pre slovenské mestá fínske Oulu, ktoré patrí medzi svetovú špičku.


Mesto Trenčín spoločne s Nitrou a Popradom získalo za iniciatívny prístup k smart riešeniam, zavádzanie konceptu do reálnych projektov a do stratégie rozvoja mesta certifikát mestského smart lídra. Odvážne projekty a vízie prezentovalo mesto na medzinárodnej konferencii Metro ON Line v Poprade (24. – 26. mája).

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, hlavným dôvodom zapájania sa mesta do Smart City je snaha o skvalitnenie života a bezpečnosti občanov. „Na Palackého ulici mesto testuje v spolupráci so spoločnosťou Telekom rôzne smart technológie týkajúce sa bezpečnosti, osvetlenia, monitoringu parkovania a internetového zabezpečenia. V odpadovom hospodárstve sú na dvoch miestach vybudované polopodzemné kontajnery s detekciou ich zaplnenia,“ uviedla Ságová.

V Poprade začali optimalizovať spotrebu energií a zamerať sa chcú aj na pouličné osvetlenie a naviazanú podzemnú infraštruktúru, v Nitre plánujú vybudovať vzorové ulice s vlastnou inteligenciou. Trenčín v marci zaviedol vo svojom širšom území inteligentný systém plateného parkovania, vďaka ktorému je dnes centrum mesta a jeho okolie odľahčené od automobilov.

Inšpiráciou v smart technológiách je pre slovenské mestá fínske Oulu, ktoré patrí medzi svetovú špičku. Na križovatkách sú semafory, ktoré automaticky dávajú zelenú vozidlám záchranných zložiek. Príkladom sú aj tamojšie inovácie v zdravotníctve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Projekt zdieľaných bicyklov v Nitre už odštartoval
Mesto Nitra spolu s dopravnou spoločnosťou Arriva odštartovali v piatok 28. júla spoločný projekt zdieľaných bicyklov. Mesto si od projektu sľubuje zlepšenie dopravnej situácie.
viac
30.10.2017
Projekt Smart City už prináša v Nitre výsledky
Nitra chce v projekte Smart City patriť k lídrom na Slovensku. Ako moderné mesto chce šetriť zdroje, produkovať minimum emisií, investovať do ľudských zdrojov a doplnení siete infraštruktúry s tým, že bude ešte viac využívať moderné technológie a riešenia.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
19.11.2021
Nitra chce za vyše 4,6 milióna eur vybudovať moderný dopravný systém
Mesto Nitra pripravuje projekt, ktorý bude v doprave a na semaforoch uprednostňovať vozidlá verejnej osobnej dopravy (VOD). Celkové náklady presiahnu 4,6 milióna eur. Podstatná časť z nich bude hradená z európskych fondov, spolufinancovanie mesta bude necelých 234 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %