Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.06.2019 02:05

Otvorili sme prvé bezbariérové ihrisko v Petržalke


Snímka zdroj: Bratislavské noviny


Mestská časť Bratislava-Petržalka slávnostne otvorila prvé bezbariérové inkluzívne ihrisko pre deti so zdravotným znevýhodnením. Ihrisko na Blagoevovej ulici má okrem bezbariérovosti ešte jednu skvelú vlastnosť. Je inkluzívne, čo znamená, že nikoho nevyčleňuje a môžu ho využívať všetky deti.


Projekt v hodnote viac ako 100 tisíc eur financovala mestská časť zo svojho rozpočtu. „Poznám veľa prípadov znevýhodnených rodín, preto som začala rozmýšľať vo veľkom. Urobiť jeden priestor, jedno miesto, kde budú rodiny tráviť svoj čas. Podarilo sa nám presvedčiť vedenie mestskej časti o dôležitosti takéhoto projektu a získať podporu bývalého pána starostu a poslancov. Teším sa, že konečne prišiel správny čas a môžeme v Petržalke vyskúšať inklúziu v praxi,“ vyjadrila radosť druhá petržalská vicestarostka Jana Hrehorová, ktorá sa intenzívne angažovala pri realizácii ihriska.

„Moje poďakovanie patrí najmä predchádzajúcemu vedeniu mestskej časti a všetkým poslancom, ktorí v minulom volebnom období podporili projektovú dokumentáciu pre vznik ihriska a to klubu Mladá Petržalka a Michalovi Radosovi. Ďakujem aj tým poslancom, ktorí si dali ihrisko pre hendikepované deti ako prioritu do rozpočtu a presadili financie na vznik ihriska – Petrovi Cmorejovi, Jánovi Karmanovi, Lýdii Ovečkovej, Vladimírovi Dolinayovi, Ivanovi Uhlárovi, Jozefovi Vydrovi, Miroslave Makovníkovej–Mosnej, Petrovi Hochschornerovi, Pavlovi Šestákovi a tiež mestským poslancom Elene Pätoprstej, Milanovi Vetrákovi a Jánovi Hrčkovi, ktorí pomohli, aby sa schválilo zverenie pozemku mesta Petržalke, lebo bez toho by sme nemali možnosť projekt realizovať,“ vyzdvihla činnosť poslancov Hrehorová.

Nápad inštalovať na každé ihrisko jeden hrací prvok pre deti s hendikepom prišiel zo strany bývalej miestnej poslankyne Alexandry Petriskovej už pred viac ako dvomi rokmi. „Chcem poďakovať mamičkám z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením za ich pomoc, najmä Márii Tomaško a Alexandre Mikulec, lebo bez nich by nevzniklo toto úžasné ihrisko,“ povedala Alexandra Petrisková. „Každé dieťa si zaslúži šťastné detstvo s bezstarostným smiechom, so svojimi kamarátmi, v bezpečnom a podnetnom prostredí,“ dodala.

Ihrisko začala petržalská samospráva budovať na jeseň minulého roka za účelom podpory zdravotne znevýhodnených obyvateľov. „Som rád, že tento projekt splnil svoj účel a tým bolo rozšírenie a skvalitnenie služieb pre ľudí s telesným a mentálnym postihnutím, podpora rodín, ktoré sú v bežnom živote obmedzené bariérami a predsudkami a trávia čas doma a v neposlednom rade byť pozitívnym príkladom pre ostatné mestá a mestské časti,“ povedal na slávnostnom otvorení ihriska starosta Petržalky Ján Hrčka.

Aké prvky môžu obyvatelia na novom bezbariérovom ihrisku využívať? Hojdačku pre vozíčkarov, hojdačku s popruhmi, hniezdo, inkluzívny kolotoč, vyvýšené pieskovisko, bezbariérovú trampolínu, prvky na rozvoj motoriky, basketbalový kôš, reflexný chodník na bosé nohy, multisenzorické herné prvky pre deti s hendikepom a mobiliár prispôsobený ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Detské ihrisko na Blagoevovej ulici je v tesnej blízkosti denného centra Baobab určeného pre deti s viacnásobným postihnutím, ktoré budú mať vďaka ihrisku možnosť plnohodnotne tráviť čas.

Autor: (ts-MÚ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2019
BSK otvoril nové zariadenie pre deti s autizmom na Dúbravskej ceste v Bratislave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zriadil nové špecializované zariadenie pre deti od šiestich do 18 rokov s poruchou autistického spektra. V pondelok ho otvorili v Domove sociálnych služieb (DSS) pre deti a rehabilitačnom stredisku Rosa na Dúbravskej ceste v Bratislave.
viac
15.05.2020
Viaceré mestské časti pristúpili k otvoreniu detských ihrísk a parkov
Niektoré bratislavské mestské časti začínajú po uvoľnení protiepidemiologických opatrení súvisiacich s novým koronavírusom s otváraním detských ihrísk a parkov. Sú však aj také samosprávy, ktoré k takémuto kroku zatiaľ nepristupujú.
viac
23.03.2021
Petržalka otvorila celý prvý stupeň ZŠ, otvoré sú aj škôlky
Po zvážení epidemiologickej situácie a prevádzkových podmienok petržalských základných a materských škôl je od 22. marca 2021 v prevádzke všetkých 11 základných škôl pre žiakov 1. až 4. ročníka.
viac
05.10.2021
V Dúbravke otvorili verejný priestor Hanulka
Nové multifunkčné ihrisko, lezeckú stenu, ihrisko, malé pódium, výsadbu i oddychový priestor. To všetko nájde verejnosť v novo otvorenom verejnom priestore Hanulka na Hanulovej ulici v bratislavskej Dúbravke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %