Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.06.2018 10:00

Osobnosti horských zemí z Liptova


Ilustračná snímka z podujatia Osobnosti horských zemí.


Prvá júnová sobota patrila Osobnostiam horských zemí. V poľskom mestečku Žywiec ich udeľovala odborná komisia slovenských a poľským osobnostiam v rôznych kategóriách. Dve kategórie ovládli šikovní Slováci.


Cieľom súťaže je popularizovať ľudí, podnikateľov, mimovládne organizácie, ktorých činnosť a úspechy v horských oblastiach môžu byť vzorom a inšpiráciou pre ostatných a významným spôsobom prispeli k rozvoju horských oblastí po oboch stranách Tatier. Slávnostné vyhodnotenie sa konalo v poľskom meste Žywiec 2. júla 2018. „Slováci tromfli Poliakov v dvoch kategóriách. Opäť sme sa v silnej konkurencii nestratili a zopakovali sme si dve víťazstvá rovnako, ako to bolo pred rokom. Verím, že ocenenie bude pre víťazov motiváciou k ďalšiemu napredovaniu,“ povedal honorárny konzul Poľskej republiky na Slovensku Tadeusz Frackowiak.

 Želiezkom v ohni bol Rudolf Urbanovič, ktorý nakoniec aj ovládol kategóriu Samosprávca/Politik horských zemí. Vďaka jeho osobe má okres Liptovský Mikuláš priame zastúpenie vo Vláde SR, kde od marca 2016 vykonáva funkciu Štátneho tajomníka Ministerstva vnútra. Aj vďaka jeho aktivite pribudlo v Liptovskom Mikuláši futbalové ihrisko s umelou trávou, v dvoch školách prebehla rozsiahla modernizácia športovísk a rekonštrukciou prešla aj lodenica v tunajšom areáli divokej vody. „Je to už 35 rokov, čo pôsobím vo verejných funkciách. Ocenenie je pre mňa nielen pozitívnym signálom, že moja práca je zmysluplná, ale najmä, že prináša našim ľudom lepšie podmienky pre každodenný život. Je to pre mňa záväzok a výborný impulz k ďalšiemu napredovaniu,“ povedal štátny tajomník Ministerstva vnútra SR a viceprimátor L. Mikuláša Rudolf Urbanovič.

 Víťazom kategórie Malý podnikateľ horských zemí sa stal Marek Benikovský z Aurelica coffee. Mladý podnikateľ vo veku 21 rokov založil prvú pražiareň kávy na Liptove aj príjemnú malú kaviareň. Od roku 2015, kedy začínal sám, sa jeho malá firma rozrástla o ďalšiu kaviareň a školí zamestnancov konkurenčných prevádzok, aby sa zvyšovala úroveň kávovej kultúry na Liptove.

 Poliaci a Slováci sú si ako národy blízke. Obyvatelia v horskom pohraničí majú spoločnú históriu aj kultúru. "V súčasnosti sme si s Poliakmi blízki najmä vďaka atraktívnej ponuke cestovného ruchu u nás na Liptove, ktorú naši severní susedia hojne využívajú. Takmer každý Lipták nemá problém s poľštinou a veľmi podobne a s ľahkosťou si porozumejú s našincami aj obyvatelia prihraničných regiónov v Poľsku. Verím, že tak, ako si výborne rozumieme ako národy, tak aj naďalej budeme vítať na Liptove spokojných poľských dovolenkárov a stretávať sa pri podobných príjemných podujatiach," doplnil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

 Súťaž o Osobnosť horských zemí sa koná pravidelne už od roku 2005 a napomáha aj rozvoju spoločného horského regiónu ako turistickej destinácie.

Autor: (ts-region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2017
Jarmočný týždeň v Stropkove otvorí rezbársky plenér
Nádvorie historického kaštieľa v Stropkove sa počas nadchádzajúceho jarmoku zmení na tvorivú rezbársku dielňu. Mesto v spolupráci s poľskou Korczynou pripravujú realizáciu zaujímavého projektu pod názvom Karpatský plenér dreveného umenia.
viac
14.03.2018
Celý svet sa ponorí do tmy. Slovensko nebude výnimkou!
V sobotu 24. marca sa Slovensko zapojí po deviaty raz do najväčšej svetovej kampane na ochranu životného prostredia HODINA ZEME. Presne o 20.30 h na hodinu zhasnú svetlá, a to doslova. Významné metropoly na svete vrátane Bratislavy tak podporia veľkú myšlienku na ochranu našej planéty.
viac
08.06.2019
Poliaci udelili ocenenia Osobnostiam horských zemí
Uplynulá sobota bola na poľsko-slovenskom pohraničí v znamení udeľovania ocenení pre osobnosti podporujúce tunajšie horské územia. V meste Żywiec zabodovali dvaja Slováci a získali ocenenie Osobnosť horských zemí.
viac
21.05.2022
Osobnosti horských krajín si prevzali ocenenia
Spoločný projekt Poľska a Slovenska – Osobnosť horských krajín, poznal ocenených za ostatné dva roky. Jedným z nich je aj predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %