Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.07.2017 11:48

Jarmočný týždeň v Stropkove otvorí rezbársky plenér


Pozvánka.


Nádvorie historického kaštieľa v Stropkove sa počas nadchádzajúceho jarmoku zmení na tvorivú rezbársku dielňu. Mesto v spolupráci s poľskou Korczynou pripravujú realizáciu zaujímavého projektu pod názvom Karpatský plenér dreveného umenia.


Na oboch stranách hranice bude vďaka nemu vytvorených desať drevených sôch významných osobností, ktoré sa zapísali do dejín územia Karpatského pohoria. V júni vytvorili dvaja slovenskí a traja poľskí rezbári päť sôch v Korczyne, v pondelok 31. júla sa trojica slovenských a dvaja poľskí umelci pustia do tvorby piatich sôch, ktoré budú umiestnené v Stropkove.

„Podobné podujatia majú u našich poľských partnerov dlhšiu tradíciu, v Stropkove však pôjde o prvý takýto projekt a verím, že sa stretne s pozitívnym ohlasom verejnosti. Počas jarmočného týždňa budú rezbári na nádvorí kaštieľa vytvárať päť sôch osobností, ktoré sú osobitým spôsobom späté s históriou Stropkova,“ priblížil primátor Ondrej Brendza.

Jednotlivé osobnosti vybrala stropkovská samospráva a pred finalizáciou menoslovu ich projektový tím konzultoval so zástupcami odbornej verejnosti. Sochu v nadživotnej veľkosti tak bude mať v Stropkove richtár z prelomu 19. a 20. storočia Jozef Žanony, zakladateľ stropkovského futbalu Lukáš Vereš Vyšehradský, redemptorista, blahoslavený Metod Dominik Trčka, básnik Pavol Országh Hviezdoslav a následník rakúsko-uhorského trónu František Ferdinand d´Este.

„Každá z týchto osobností sa významným spôsobom zapísala do našich dejín. Richtár Žanony bol rešpektovanou osobnosťou aj v rámci Uhorska a svoju funkciu vykonával dlhých 32 rokov. Pohnutý osud zať jeho syna Lukáš Vereš, vďaka ktorému futbal v meste oslávi čoskoro storočnicu,“ uviedol primátor. Ďalšou osobnosťou je otec M. D. Trčka, ktorý v Stropkove založil prvú komunitu redemptoristov a významne ovplyvnil duchovný život v meste. O P. O. Hviezdoslavovi bolo známe, že počas pôsobenia v Prešove často prichádzal do Stropkova, ktorý mu prirástol k srdcu. Venoval nám dokonca celé dielo - básnickú rozpravu Stropkov, s čím sa môže pochváliť máloktoré mesto. „Následník trónu F. F. d´Este navštívil Stropkov počas veľkých vojenských manévrov v roku 1911. Akcii predchádzali na vtedajšiu dobu obrovské investície do infraštruktúry, vďaka ktorým sa podľa dochovaných dokumentov posunul Stropkov o pár desaťročí dopredu,“ dodal Brendza.

Sochy budú vyrezávať rezbári Peter Mušinský, Jozef Michňa, Marek Drozd, Paweł Leszega a Kazimierz Łach. Tvorivé dielne budú počas celého týždňa prístupné verejnosti a všetkým sa tak naskytne jedinečná možnosť nahliadnuť do zákulisia rezbárskej tvorby. Slávnostné odhalenie sôch je naplánované na piatok 4. augusta o 15. hodine pred kaštieľom.

Projekt je financovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a jeho celková hodnota predstavuje 14 821,50 eur, aktivity na strane Stropkova majú hodnotu 5407,08 eur.

 

Autor: (Peter NOVÁK, hovorca mesta Stropkov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
Mestské múzeum pripravilo tvorivé dielne Čaro drotárstva
Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre pripravilo v spolupráci s Galériou Drotárie v priestoroch múzea tvorivú dielňu pod vedením umeleckých drotárov Jozefa Šaba a Jozefa Mačicu.
viac
09.03.2017
Divadelný marec v Žilinskom kraji
Okrem širokého spektra výstav, prednášok, besied, tvorivých dielní či súťaží a iných podujatí si kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravili v marci program aj pre divadelných nadšencov.
viac
12.09.2017
Drevené kráľovstvo na Liptove
Jánska dolina privíta majstrov motorových píl. Tí budú od 14. do 16. septembra 2017 pred obľúbenou kolibou Strachanovka „vdychovať život“ kusom dreva.
viac
09.10.2017
PSK začal v pohraničí modernizovať cesty za viac ako 10 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) získal na niekoľko cestných projektov dotáciu v celkovej výške cez 10 miliónov eur. Projekty bude realizovať v rámci cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %