Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
18.06.2024 12:10

Organizačné zmeny pri zavádzaní nového štátneho vzdelávacieho programu


Snímka zdroj: BSK


Cieľom pracovnej skupiny k organizačným zmenám v základných školách je participatívne hľadanie optimálnych riešení zmien vo fungovaní škôl pri zavádzaní nového štátneho vzdelávacieho programu.


Zriaďovateľom a riaditeľom neplnoorganizovaných škôl pripravila oracovná skupina na výber modelové riešenie organizačných zmien v základných školách.

Zavádzanie nového štátneho vzdelávacieho programu, ktorý je postavený na troch vzdelávacích cykloch a päťročnom prvom stupni vzdelávania, si vyžaduje aj organizačné zmeny v školách. V tejto súvislosti vznikla Pracovná skupina k organizačným zmenám v základných školách (PSOZZŠ). Jej cieľom bolo participatívne hľadanie optimálnych riešení týchto zmien vo fungovaní škôl. Skupina bola vytvorená v gescii štátneho tajomníka Slavomíra Partilu.

V PSOZZŠ mali svoje zastúpenie organizácie reprezentujúce zriaďovateľov škôl, školské asociácie, združenia a samosprávy, vzdelávanie menšín a relevantné sekcie ministerstva školstva. Uskutočnili sa tri stretnutia. Cieľom stretnutí bolo prediskutovať s členmi PSOZZŠ, ktorí zbierali podnety priamo z terénu, dokumenty ponúkajúce modelové riešenia pre školy a postup pri ich zavádzaní.

Výstupom práce PSOZZŠ sú tieto dokumenty:

Organizačné zmeny v základných školách Návod pre školy a zriaďovateľov, ako postupovať po výbere daného modelového riešenia.

Príloha č. 1: Modelové riešenia organizačných zmien v základných školách Zhodnotenie pozitív a negatív každého riešenia po pracovno-právnej, organizačno-právnej, pedagogickej, priestorovej, finančnej a geografickej stránke. Zozbierané informácie z terénu a roztriedené do jednotlivých oblastí.

Príloha č. 2: SWOT analýza modelových riešení organizačných zmien v základných školách Výhody/nevýhody, príležitostí/riziká. Zjednodušený prehľad na základe informácií z prílohy č. 2. 

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo školstva SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2020
Žiakom základných škôl budú pomáhať študenti pedagogiky
Žiakom základných škôl, ktorí vypadli zo vzdelávania počas pandémie koronavírusu pomôžu s doučovaním študenti vysokých škôl.
viac
02.01.2021
V kalendári od nového roka pribudol ďalší štátny sviatok i pamätné dni
Od roku 2021 pribudol v kalendári ďalší štátny sviatok. Je ním Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu, ktorý pripadá na 28. októbra. Nebude však dňom pracovného pokoja. Pribudnú tiež štyri pamätné dni.
viac
14.11.2023
Zavádzanie nového štátneho vzdelávacieho programu od školského roka 2024/2025
Od 6. novembra 2023 do 19. novembra 2023 majú riaditelia možnosť zaregistrovať svoju školu do procesu zavádzania nového štátneho vzdelávacieho programu pre základné vzdelávanie od nasledujúceho školského roka.
viac
05.08.2024
Implementácia nového vzdelávacieho programu v ZŠ od septembra 2024
Od septembra 2024 začne viac ako 400 základných škôl implementovať nový vzdelávací program, čím sa tieto školy pripoja k 39 školám, ktoré tento systém úspešne zaviedli už v uplynulom školskom roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %