Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
05.08.2024 10:05

Implementácia nového vzdelávacieho programu v ZŠ od septembra 2024


Ilustračná snímka, zdroj: ministerstvo školstva


Od septembra 2024 začne viac ako 400 základných škôl implementovať nový vzdelávací program, čím sa tieto školy pripoja k 39 školám, ktoré tento systém úspešne zaviedli už v uplynulom školskom roku.


Tento program obsahuje aktualizované učebné osnovy, moderné vyučovacie metódy a kladie dôraz na rozvíjanie kritického myslenia a digitálnych zručností. Zmena predstavuje významný posun v prístupe k vzdelávaniu.

Ministerstvo školstva podporuje túto transformáciu praktickým Sprievodcom tvorbou školského vzdelávacieho programu, ktorý zahŕňa aj reálne ukážky zo školských prostredí s využitím nového systému. S dôrazom na interdisciplinárne a digitálne vzdelávanie, nové úlohy učiteľov a podporu prostredníctvom regionálnych centier a mentorov, má byť nová generácia pripravená na riešenie aktuálnych výziev a prispôsobovanie sa dynamickému svetu.

Tento sprievodca tiež poskytuje školám prehľad základných krokov, ktoré rezort odporúča pri tvorbe vlastných ŠkVP. Vytváranie týchto programov je kľúčovým nástrojom, ako reagovať na potreby a potenciál žiakov, pričom zohľadňuje stanovené ciele a obsah vzdelávania. Ukážky zahŕňajú vysvetlenia a praktické odporúčania pre učiteľov pri definovaní vzdelávacích cieľov, voľbu vyučovacích stratégií a hodnotenie výsledkov vzdelávania. Nové metódy vzdelávania počítajú s novou úlohou učiteľa v triede. Nebude iba „odovzdávačom“ informácií, ale stane sa odborným sprievodcom.

Žiakov bude viesť k tomu, aby sa naučili informácie vyhľadať, vyhodnotiť a správne použiť. Pripraviť učiteľov na novú rolu pomôžu mentori v Regionálnych centrách podpory učiteľov. V aktuálnom školskom roku ich funguje 32 naprieč celým Slovenskom. Od 1. septembra 2024 pribudne ďalších 8. Vznikne tak sieť 40 podporných centier v každom regióne, v ktorej bude pôsobiť 400 mentorov.

Aby sa nový vzdelávací program dostal do života, je potrebná nielen podpora existujúcich učiteľov, ale aj príprava budúcich pedagógov. Rezort školstva spustil 1. decembra 2023 výzvu na grantový program, do ktorého sa môžu zapojiť všetky pedagogické fakulty verejných vysokých škôl na Slovensku. Zámerom výzvy je podpora vzniku nových učiteľských študijných programov a zavedenie zmien v študijných programoch, ktoré podporujú inkluzívne vzdelávanie, vrátane vzdelávania detí a žiakov s odlišným materinským jazykom, rozvoj digitálnych kompetencií a posilňovanie rovnosti medzi ženami a mužmi. Výzva je otvorená do 30. júna 2025 a je na ňu alokovaných 2,5 mil. EUR z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Autor: (Zdroj: Ministerstvo školstva,výskumu, vývoja a mládeže SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2020
Materské a základné školy v programe Erasmus+
Prípadová štúdia môže byť pre vás inšpiráciou na zapojenie sa do programu Erasmus+.
viac
29.09.2020
Žiakom základných škôl budú pomáhať študenti pedagogiky
Žiakom základných škôl, ktorí vypadli zo vzdelávania počas pandémie koronavírusu pomôžu s doučovaním študenti vysokých škôl.
viac
10.12.2020
Grantový program prerozdelí vyše 100 000 eur na digitálne projekty
Prostredníctvom grantového programu e-Školy bude prerozdelených vyše 100 000 eur na projekty zamerané na podporu digitálnej gramotnosti, bezpečnosti a zodpovedného správania sa v online priestore. Informovala o tom senior špecialistka korporátnej komunikácie Orange Slovensko Zuzana Lampartová.
viac
14.11.2023
Zavádzanie nového štátneho vzdelávacieho programu od školského roka 2024/2025
Od 6. novembra 2023 do 19. novembra 2023 majú riaditelia možnosť zaregistrovať svoju školu do procesu zavádzania nového štátneho vzdelávacieho programu pre základné vzdelávanie od nasledujúceho školského roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %