Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.01.2021 11:25

OOCR Región Šariš podala pomocnú ruku Múzeu Solivar


Soľnobanské toliare.


Na novej webovej stránke návštevník nájde všetky dôležité informácie o múzeu, rezervačný online formulár, aj virtuálne prehliadky.


Prehliadka STM - Múzea Solivar patrí medzi jedinečný zážitok, pretože zahŕňa návštevu s výkladom až štyroch objektov: Sklad soli, Gápeľ, Četerne a Varňa František. Sú určené pre jednotlivcov a skupiny, o čom svedčí každoročný nárast záujmu návštev zo strany škôl, ale aj rodín s deťmi.

Vzhľadom na súčasnú situáciu, Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš (ďalej len OOCR) sa rozhodla podať pomocnú ruku a priblížiť unikátne Múzeum Solivar k návštevníkom aj iným spôsobom. V minulom roku pre múzeum vytvorila novú a samostatnú webstránku www.muzeumsolivar.sk, kde návštevník nájde všetky dôležité informácie o múzeu, rezervačný online formulár, ale aj mnohé ďalšie zaujímavosti a v neposlednom rade aj virtuálne prehliadky. Nahliadnuť, virtuálne sa poprechádzať a pozrieť si z zblízka, resp. z iného uhla pohľadu možno všetkých päť objektov múzea (Sklad soli, Gápeľ, Četerne, Varňa František, Klopačka) a získať tak aspoň približnú predstavu o histórii ťažby a výroby soli v regióne Šariš priamo z pohodlia domova.

OOCR Región Šariš v spolupráci s Múzeom Solivar každý rok vydáva aj unikátne pamätné mince – Soľnobanské toliare, ktoré sú obľúbené nielen u numizmatikov, ale aj u tých, ktorí si radi odnášajú z návštev niečo cenné. Toliar bola kedysi veľká strieborná minca razená vo viacerých obmenách v rôznych štátoch (vrátane Uhorska). Prvý toliar bol vyrazený koncom 15. storočia v Tirolsku. Soľnobanský toliar je pamätná minca inšpirovaná starými toliarmi a grajciarmi z konca 18. a začiatku 19. storočia, ktoré sa na našom území používali počas panovania cisára Františka II. Habsburského. Toliare v roku 2020 boli vydané v dvoch limitovaných edíciách s vyobrazením Varne František: Soľnobanský toliar z rýdzeho striebra (1 unca) a Soľnobanský toliar zo zliatiny zinku a hliníka (ZAMAC). Zakúpiť si ich možno v pokladni v Múzeu Solivar, v Mestskom informačnom centre v Prešove (Hlavná ul. 67), alebo aj poštou po dohode na emailovej adrese: info@muzeumsolivar.sk.

Múzeum Solivar sa síce teší na online návštevníkov, ale, samozrejme, najviac na tých, ktorí prídu osobne. OOCR Región Šariš prišla s myšlienkou nového propagačného materiálu pre Múzeum Solivar a na sklonku roku 2020 pripravila ďalšiu zaujímavosť - prvú a jedinú kreslenú mapu soľného závodu Solivar, ktorá priblíži skutočný proces ťažby soli a vzhľad mnohých už zaniknutých objektov v Soľnej bani.

Všetky tieto novinky, prostredníctvom ktorých sa múzeum Solivar bude môcť ďalej propagovať a zvýrazniť unikátnosť tejto technickej pamiatky, aby zážitok z návštevy bol u turistov v regióne Šariš dokonalý, sa podarilo uskutočniť vďaka Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Šariš a Ministerstvu dopravy a výstavby SR.

Viac o Múzeu Solivar sa dozviete na jeho novej webstránke: www.muzeumsolivar.sk ako aj v audiosprievodcovi mesta Prešov (aplikácia).

Autor: (OOCR Región Šariš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2016
V regióne Gron pribudla nová turistická trasa, ktorá spája dve mestá
Približne po roku práce sa podarilo Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Región Gron do úspešného konca zavŕšiť projekt novej turistickej trasy, ktorá spája mestá Nová Baňa a Žarnovica.
viac
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %