Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.08.2021 10:50

Okresné mestá na Zemplíne sú na "povinných predškolákov" pripravené


Ilustračná snímka


Mestá Humenné, Michalovce, Vranov nad Topľou a Sobrance sa nedostatku voľných miest pre zabezpečenie povinnej predškolskej dochádzky vo svojich materských školách neobávajú.


 Kým tri samosprávy svoje kapacity na tento účel rozširovali alebo rozširovať chcú, v Humennom evidujú zariadenie s dlhodobo dostupnými voľnými miestami, vyplýva z informácií, ktoré pre TASR poskytli okresné mestá.      

Mesto Michalovce bude od septembra zriaďovateľom deviatich MŠ. V snahe "zabezpečiť dostupnosť vzdelávania všetkým obyvateľom" otvorí samospráva v budúcom školskom roku novozriadenú jednotriednu MŠ v lokalite obývanej marginalizovanou rómskou komunitou, nová trieda tiež vznikla v MŠ na Ulici S. H. Vajanského. Ako informovala vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry michalovského mestského úradu (MsÚ) Iveta Palečková, na predbežne očakávaných 1000 detí v mestských MŠ je samospráva pripravená "ako po kapacitnej, tak aj po personálnej či materiálnej stránke".      

Dve nové triedy určené na povinné predprimárne vzdelávanie otvorí v septembri aj mesto Vranov nad Topľou. Podľa slov hovorkyne MsÚ Evy Fedorňákovej mesto uspelo v projekte rezortu školstva Predškoláci a MŠ na Domašanskej a Kukučínovej ulici tak vybavili nové triedy aj vďaka dotácii vo výške 5400 eur. Spomedzi 659 detí predbežne prihlásených do ôsmich MŠ ich má byť 208 v "povinnom ročníku".      

Aj v Sobranciach v zatiaľ jedinej mestskej MŠ vytvorili kapacity na zabezpečenie povinného predprimárneho vzdelávania zriadením novej triedy, zariadili ju takisto aj s pomocou dotácie projektu Predškoláci. Do MŠ zatiaľ evidujú 183 zapísaných detí. Ako TASR informovala Lívia Kaššajová zo Školského úradu Sobrance, mesto počíta s výstavbou novej MŠ, uspelo vo výzve určenej pre obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. "Momentálne je na kontrole verejné obstarávanie," uviedla. Podotkla, že projekt skomplikovalo zvýšenie cien stavebných materiálov.      

"Počet predškolákov s trvalým pobytom v meste Humenné, pre ktorých je povinné predprimárne vzdelávanie od 1. septembra, je 255 detí," priblížil Marián Škuba z tlačového referátu humenského MsÚ s tým, že všetky deti "bez rozdielu" sa umiestňujú do 11 mestských MŠ prioritne podľa záujmu rodičov. Najvyťaženejšou tak zvykne byť MŠ na Ulici osloboditeľov, kapacitu, naopak, nemá dlhodobo naplnenú MŠ Lesná.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2019
MŠVVaŠ zverejnilo anketu k zavedeniu povinnej predškolskej dochádzky
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR zverejnilo na svojom profile na sociálnej sieti anketu týkajúcu sa zavedenia povinnej predškolskej dochádzky.
viac
14.09.2020
MŠVVaŠ chce zmeniť zákon o financovaní škôl
Vzhľadom na zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania chce Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR upraviť niektoré aspekty financovania regionálneho školstva.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %