Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.02.2023 07:45

Odvoz komunálneho odpadu zabezpečí od marca mestská spoločnosť


Ilustračná snímka: (tasr).


Odvoz komunálneho odpadu v Komárne začne od začiatku marca zabezpečovať mestská spoločnosť KN Smart Servis. Nahradí doterajšieho dodávateľa služieb, spoločnosť Clean City, s. r. o., ktorá má s mestom uzatvorenú zmluvu do 28. februára tohto roka.


Od zmeny dodávateľa si mesto sľubuje nielen zlepšenie životného prostredia, ale aj úsporu nákladov, povedal primátor Komárna Béla Keszegh.

Zmena dodávateľa si vyžiadala aj zmenu podnikateľského plánu mestskej spoločnosti KN Smart, zvýšenie kontokorentného úveru obchodnej spoločnosti a nákup dvoch nových vozidiel na spustenie služby. Poslanci mestského zastupiteľstva túto zmenu schválili napriek tomu, že niektorí z nich vyjadrili z novej zmeny obavy. Poslanec Imre Andruskó má pochybnosti, či technické vybavenie a stroje spoločnosti umožnia jej efektívnu prevádzku. Ako nereálna sa mu zdá aj suma 983 000 eur v podnikateľskom pláne na pokrytie nákladov na odvoz odpadu.

Podľa primátora zefektívnením systému, reorganizáciou spôsobu zberu a prepravy odpadu, dôslednou separáciou zeleného odpadu a znížením množstva odpadu vedľa kontajnerov mesto ušetrí peniaze. "Odpadové hospodárstvo je veľmi nákladné. Tento rok sme na tento účel vyčlenili celkovo dva milióny eur a systém je z roka na rok drahší. Musíme viac a lepšie triediť odpad a pracovať efektívnejšie," povedal Keszegh.

Podiel vytriedeného odpadu sa v posledných rokoch v Komárne výrazne zvýšil. Mesto ročne vyprodukuje vyše 18 000 ton odpadu. Podľa posledných dostupných údajov sa podiel vytriedeného odpadu medziročne zdvojnásobil z 13,38 percenta v roku 2020 na 27,89 percenta v roku 2021. Tento nárast znamená, že mesto zaplatilo na poplatkoch o takmer 40.000 eur menej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2019
Mesto poskytne školám špeciálnu podporu pri triedení odpadu
Mesto Komárno poskytne základným školám na území mesta špeciálnu podporu pri triedení odpadu. Mestské zastupiteľstvo vyčlenilo z mestského rozpočtu 2000 eur na vytvorenie vhodných podmienok na triedenie odpadu na základných školách.
viac
07.10.2021
Levice pokračujú v budovaní uzatvorených stojísk na odpady
Do polovice decembra by mali byť vybudované stojiská na uliciach M. R. Štefánika, Okružnej, K. Marxa, Komenského, Dopravnej, Vajanského, Pri Podlužianke a Ľ. Štúra.
viac
07.04.2022
V meste pribudli nové nádoby na biologicky rozložiteľný odpad
Na území mesta Stará Ľubovňa pribudli desiatky nových špeciálnych hnedých nádob na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Radnica na webovom sídle informovala, že nádoby rozmiestnili v tých častiach mesta, kde doteraz chýbali.
viac
11.01.2023
Riadenú skládku odpadov zatvorili, občania si za odvoz priplatia
Riadenú skládku odpadov v Spišskej Belej pod Tatrami koncom roka zatvorili. Mestský podnik, ktorý je jej prevádzkovateľom, o tom rozhodol na základe neúspešných žiadostí na Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %