Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
13.10.2023 03:55

Odpadkov je v tatranských plesách čoraz menej, štyri vyčistia potápači


Snímka zdroj: LesMedium


Jubilejný tridsiatykrát budú potápači čistiť tatranské plesá, okrem štyroch horských jazier sa v piatok 13. októbra ponoria aj do kameňolomu pri Poprade.


 Odpadkov na ich dne nachádzajú čoraz menej, aj po troch dekádach je však stále čo vyťahovať. Uviedol to koordinátor akcie Peter Spitzkopf zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) s tým, že desiatky dobrovoľníkov sa hneď zrána vydajú na Popradské, Velické, Štrbské a Nové Štrbské pleso i do popradskej mestskej časti Kvetnica.         

"Týchto mužov i ženy spája spoločná vášeň - potápanie - a najmä chuť priložiť ruku k čistejšej tatranskej prírode," upozornil Spitzkopf. Za ostatné tri desaťročia oni a ich predchodcovia vďaka akcii Čisté vody zbavili svet pod hladinou 7203 kilogramov odpadkov. Potrebovali na to presne 1945 ponorov. "Nás teší, že smetí v plesách z roka na rok ubúda. Vo Velickom plese nachádzame v poslednom období minimum odpadu. Veríme, že tento pozitívny trend budeme môcť potvrdiť aj po piatkovej akcii," dodal Spitzkopf. Práve Správa TANAP-u zastrešuje túto aktivitu, ktorá je "mladšou sestrou" Čistých hôr. Tieto dve podujatia podľa ochranárov spolu tvoria tandem prospešných a osvetových akcií s dlhoročnou tradíciou.         

Už tradične je akcia súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Jeho 38. ročník štartuje súbežne s Čistými vodami v piatok na Štrbskom Plese. Do soboty 14. októbra ponúkne festival fotografie a filmy spod vodnej hladiny. Spomedzi súťažných snímok porota vyberie filmársky počin, ktorý získa Grand Prix, ako i TOP fotografa.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2016
Cez víkend budú v Tatrách Svište na Plese
Štrbské Pleso bude už šiesty rok po sebe v predposledný prázdninový víkend (27. - 28.8.) patriť rodinám s deťmi. Pripravené sú Svište na Plese, teda dobrodružná rodinná súťaž postavená na športovo–edukatívnom princípe, ktorý má v deťoch prebudiť záujem o pohyb na čerstvom vzduchu a o prírodu.
viac
07.11.2016
Vysoké Tatry ponúkajú zaujímavé túry aj počas zimnej uzávery chodníkov
Zimná uzávera turistických chodníkov Vo Vysokých Tatrách platí od 1. novembra do 15. júna 2017. Časť chodníkov je pre turistov uzavretá z dôvodu ochrany prírody, najmä kamzíkov a švišťov vrchovských tatranských.
viac
29.09.2017
Vo Vysokých Tatrách v Pieninách sa uskutoční podujatie Čisté hory
V poslednú septembrovú sobotu (30. 9.) čaká Vysoké Tatry veľké upratovanie. V rámci 39. ročníka akcie Čisté hory vyčistia dobrovoľníci tatranské doliny a územie Pieninského národného parku (PIENAP) od odpadkov, ktoré v nich ostali po letnej turistickej sezóne.
viac
26.08.2020
Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody
Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %