Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.10.2016 09:54

Odbornosť postupne preniká do všetkých oblastí pôsobnosti samosprávy


Doc. JUDr. Jozef Sotolář, PhD. Snímka: (st)


Pri ZMOS pôsobí Rada expertov, ktorú vedie a koordinuje doc. JUDr. Jozef Sotolář, PhD., s ktorým združenie spolupracuje aj na vydávaní odborného dvojmesačníka Komunálny spravodajca. V rozhovore nám predstavil ambície Rady expertov a svoje postoje k princípom odborného rozhodovania v samospráve.


Delegáti a hostia na ostatnom sneme ZMOS okrem snemových dokumentov, ktoré boli súčasťou výročnej správy, dostali do rúk aj nulté číslo odborného dvojmesačníka Komunálny spravodajca. Čo očakávate od tohto časopisu a čím bude iný od informácií, ktoré prinášajú napríklad Obecné noviny?

- Odborná úroveň územnej samosprávy je výrazne závislá od kvality práce zamestnancov a funkcionárov, ich vedomostí, schopností a tiež ich odborného potenciálu. Odborný dvojmesačník je novým prvkom v činnosti samosprávy, ktorým sa dotvára odborné prepojenie na samosprávy. Ide o prvý časopis odborného, a nie odborno-popularizačného charakteru z oblasti verejnej správy a správneho práva na Slovensku. A práve v tom by malo byť vidieť rozdiel medzi Obecnými novinami a týmto časopisom.

Nad rámec týchto úvah však musím dodať, že záber samosprávy je veľmi široký a každý pozitívny príklad smerujúci k prehĺbeniu vedomostí a znalostí z oblasti územnej samosprávy je žiaduci a potrebný.

Realizácia vydavateľského zámeru – špecifický odborný časopis rešpektujúci ústavný status a právne postavenie samospráv – je spojená so snahou ponúknuť priestor a miesto na výmenu odborných skúseností, ale aj teoretických poznatkov. Inak povedané, ponúknuť fungujúce riešenia nielen súčasného, ale aj budúceho vývoja územnej samosprávy ako nespochybniteľného článku vo verejnej správe na Slovensku. Znalosť právnych predpisov a zákonov už zďaleka nestačí, kvalita spočíva v schopnosti ich výkladu, príprave riešení, z ktorých budú ťažiť všetky samosprávy. V tomto zmysle úloha nového časopisu spočíva v snahe chrániť územnú samosprávu pred chybami – aby vedela, ktoré rozhodnutia môže a ktoré nesmie urobiť. Tento odborný časopis má ambíciu byť nezávislým, spoľahlivým a informatívnym médiom, určeným pre praktické i teoretické potreby najmä územnej samosprávy, ale aj celej verejnej správy v stredoeurópskom meradle.

Na chvíľu zostaňme pri sneme. Na ňom ste mali možnosť rozprávať sa s delegátmi a priestor ste využili aj v svojom príhovore. Ako hodnotíte rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS?

- Rokovanie najvyššieho orgánu ZMOS – snemu - považujem za veľmi významný medzník, na ktorom by sa mala jednak zohľadniť súčasná situácia v rámci členskej základne a zároveň nastaviť a zadefinovať základné štandardy a parametre pre budúce obdobie. Je to nepochybne orgán, ktorému prislúcha robiť strategické rozhodnutia. Myslím si, že snem v roku 2016 tieto skutočnosti splnil a vymedzil základný rámec budúceho fungovania územnej samosprávy na Slovensku.

Čítajte v Obecných novinách č. 43-44/2016 na str. 3

Autor: Zhováral sa: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
18.08.2020
Blíži sa rokovanie odborných sekcií Rady ZMOS
Dnes (18. augusta) zasadne odborná sekcia inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS.
viac
08.07.2021
EÚ pripravuje víziu pre vidiecke oblasti spolu s miestnymi samosprávami
Dlho očakávanú dlhodobú víziu EÚ pre vidiecke oblasti do roku 2040 minulý týždeň konečne predstavili podpredsedníčka Európskej komisie Dubravka Suica a komisári pre súdržnosť Elisa Ferreira a pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %