Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.10.2021 01:55

Od sprístupnenia Jasovskej jaskyne uplynulo 175 rokov


Jasovská jaskyňa, snímka zdroj: Turisticky.sk


V poradí 175. výročie sprístupnenia Jasovskej jaskyne verejnosti si v stredu (29. 9.) pripomenula Správa slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody (SSJ ŠOP) SR. Patrí medzi prvú klasicky sprístupnenú jaskyňu na Slovensku.


Ako pripomenul riaditeľ SSJ Ján Zuskin, Jasovská jaskyňa je úzko prepojená s existenciou neďalekého premonštrátskeho kláštora. „V roku 1846, pri príležitosti stretnutia uhorských lekárov a prírodovedcov v Košiciach, dal miestny opát Alois Richter sprístupniť vtedy dostupné časti jaskyne pomocou vybudovania drevených schodísk, premostení a terénnych úprav. Návštevníkov jaskyne sprevádzal sprievodca a na cestu si svietili sviečkami. Jasovská jaskyňa sa tak stala prvou klasicky sprístupnenou jaskyňou na území Slovenska,“ priblížil s tým, že po dlhšej prestávke z dôvodu problémov so zatápaním spodných priestorov, ako aj neveľkého záujmu turistov bola Jasovská jaskyňa opätovne sprístupnená až v roku 1924.       

Jasovská jaskyňa sa nachádza v obci Jasov v okrese Košice-okolie, v Jasovskej skale v Medzevskej pahorkatine. Množstvo archeologických nálezov podľa SSJ ŠOP SR dokladá, že slúžila ako útočisko paleolitických lovcov, obydlie neolitických roľníkov či spracovateľov kovu na prelome mladšej doby bronzovej a staršej doby železnej. V stredoveku a ranom novoveku jaskyňu často využívalo aj miestne obyvateľstvo spolu s jasovským Premonštrátom ako útočisko pred pustošením počas tatárskych vpádov, tureckých vojen či stavovských povstaní. „Steny jaskyne sú posiate množstvom historických nápisov, z ktorých najstarší pochádza z roku 1452 a je prisudzovaný bratríkom. Zároveň patrí medzi najstaršie jaskynné nápisy na Slovensku,“ dodáva.      

 Ako ďalej pripomína, rok 2021 bol Medzinárodnou speleologickou úniou uznaný ako Medzinárodný rok jaskýň a krasu. SSJ ŠOP SR si v tomto roku zároveň pripomína 100. výročí objavenia Demänovskej jaskyne.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách
Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.
viac
23.06.2018
Národný park Slovenský raj oslavuje 30 rokov
Zelený rezort začal využívať predkupné práva v národných parkoch a chce štátne pozemky v bezzásahových oblastiach dať do správy Štátnej ochrany prírody
viac
14.02.2022
Národný park Slovenský kras oslavuje 20 rokov od svojho založenia
Národný park (NP) Slovenský kras oslavuje 20. výročie svojho založenia, 13. februára 2002 sa stal druhým najmladším a štvrtým najväčším národným parkom na Slovensku.
viac
15.07.2022
Važecká jaskyňa oslavuje 100. výročie svojho objavenia
Riaditeľ Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ján Zuskin priblížil, že bola vytvorená vodami Bieleho Váhu pred státisícami rokov, má bohatú výzdobu s mnohými formami stalaktitov, bŕk, sintrových jazierok a stalagmitov. Ide o našu najmenšiu sprístupnenú jaskyňu s prehliadkovou trasou v dĺžke 530 metrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %