Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
19.01.2021 08:35

Od januára musia výrobcovia požiadať o registráciu do ISOH


Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Snímka zdroj: (tasr).


Od januára musia výrobcovia vyhradených výrobkov požiadať o elektronickú registráciu do Informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH).


Umožní im to využívať tento systém. Deje sa tak podľa zákona o odpadoch. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Do informačného systému sa budú vkladať dáta od spoločností, ktoré s odpadmi nakladajú. Bude sa vedieť kto, odkiaľ, koľko odpadu zobral a ako s ním naložil. Cieľom ISOH je zníženie administratívnej záťaže subjektov, ktoré spracúvajú odpad.

Prvá etapa je už spustená, druhá sa spustí v júli tohto roka. Envirorezort približuje, že od 1. júla bude v prevádzke aj elektronické podávanie žiadostí na prevádzkovanie zariadení, ktoré spracúvajú odpad, a na udelenie oprávnení.

„Samotný koncept Informačného systému odpadového hospodárstva ministerstvo nespochybňuje, naopak, vyvíja veľké úsilie, aby bol spustený fungujúci systém. V prípade zrušenia by sa niekoľko miliónov eur muselo vracať zo štátneho rozpočtu späť Európskej únii,” konštatuje odbor komunikácie.

Za minulej vlády bolo dodávateľovi systému vyplatených 12 211 692 eur vrátane DPH. „V súčasnosti prebiehajú rokovania s dodávateľom o oprávnenosti vyfakturovaných nákladov,” tvrdí odbor komunikácie.

Projektom sa má vybudovať a zaviesť jednotný environmentálny monitorovací a informačný systém v odpadovom hospodárstve. „Po vytvorení portálu ako jednotného prístupového bodu sa zároveň vytvorí elektronický komunikačný nástroj na podporu plnohodnotne zabezpečenej elektronickej komunikácie. Taktiež sa zavedú jednotné registre, ktoré vytvoria predpoklady na efektívnu tvorbu plánov odpadového hospodárstva,” vysvetľuje MŽP.

Do systému sa musí zaregistrovať každý výrobca vyhradeného výrobku, a to ešte pred uvedením výrobku na trh. Povinnosť registrácie vyplýva z európskych smerníc. Prednedávnom ministerstvo na svojej webovej stránke zverejnilo zmenu termínu na registráciu výrobcov do ISOH. Odbor komunikácie tvrdí, že tak vyšlo v ústrety požiadavkám organizácií zodpovednosti výrobcov. Tí podľa odboru argumentovali veľkým množstvom klientov a z toho vyplývajúcou nemožnosťou včas vykonať registráciu cez elektronický formulár.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2017
MŽP začne budovať nový Informačný systém odpadového hospodárstva
Nový systém odstráni nedostatky súčasného systému nakladania s odpadmi, ako sú napríklad neodsledovateľnosť toku odpadu od jeho vzniku po jeho konečné spracovanie a formálne deklarovanie spracovania odpadu.
viac
30.12.2017
V odpadoch urobíme poriadok, sľubuje si od ISOH minister Sólymos
Slovenská republika zaplatí 12,7 milióna eur (bez DPH) za vybudovanie Informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH). Tender na jeho dodanie vyhralo ešte v novembri konzorcium firiem Tempest a Softip.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
06.12.2021
Infringement pre Slovensko: smernica o čistení odpadových vôd
Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia (EK) zaslala formálne oznámenie, tzv. infringement, v súvislosti s nesprávnou aplikáciou smernice Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %