Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
31.10.2017 08:05

Od dnes začína elektronické žrebovanie hodnotiteľov eurofondových projektov


Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. Snímka zdroj: (tasr, Jakub KOTIAN).


Od utorka (31. 10. 2017) vstupujú do platnosti ďalšie opatrenia na zvýšenie transparentnosti a zjednodušenie čerpania eurofondov. Hlavnou zmenou sú nové pravidlá pri hodnotiteľoch projektov. Odteraz sa budú musieť elektronicky žrebovať.


Informoval o tom komunikačný odbor Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Hodnotiteľov začlenia do skupín podľa odbornosti, aby sa už nestalo, že lekár ohodnotí projekt z oblasti strojárstva či hutníctva. Zásadnou zmenou je aj to, že odteraz budú môcť projekty hodnotiť aj odborníci zo zahraničia.       

"Hodnotitelia musia spĺňať preddefinované štandardy a k jednotlivým projektom ich priradí elektronický systém, podobne ako je to na súdoch. Výsledné hodnotiace hárky, rovnako ako zoznamy hodnotiteľov, budú zverejňované. V prípade vedecko-výskumných projektov a projektov zavádzajúcich inovácie nad 10 miliónov eur bude povinne zavedené hodnotenie skupinou expertov," priblížil podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorého úrad tieto opatrenia priniesol.       

Zároveň vzniká interný výbor pre predchádzanie vzniku neoprávnených záväzkov. Ten podľa Pellegriniho umožní reagovať rýchlejšie v prípade problémov. "Výbor bude môcť odporučiť pozastavenie čerpania eurofondov, či odporučiť nepodpisovať zmluvy," vymenoval. Ak by sa teda zopakoval podobný prípad, aký bol s dotáciami na vedu, čerpanie by sa mohlo stopnúť už na Slovensku.       

Od 31. októbra sa tiež budú musieť zverejňovať všetky pripravované národné projekty. Zároveň sa zjednoduší administrácia projektov a prijímatelia budú môcť automatizovane nahrávať účtovné doklady v strojovo spracovateľnej podobe zo svojich účtovných informačných systémov priamo do informačného systému riadenia eurofondov ITMS 2014+.       

Akčný plán na posilnenie transparentnosti a zjednodušenie implementácie eurofondov obsahuje 36 konkrétnych opatrení. Vicepremiér Pellegrini ho spolu s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) predstavili koncom septembra tohto roku. Schválila ho vláda a pozitívne ho hodnotí aj Európska komisia. Na jeho príprave spolupracoval úrad podpredsedu vlády aj s mimovládnymi organizáciami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2021
ZMOS bol upozornený Bruselom na problémy s eurofondami
Združenie miest a obcí Slovenska bolo Radou európskych obcí a regiónov upozornené na vážne problémy s eurofondami, ktoré znepokojujú európsku asociáciu samosprávnych združení.
viac
17.02.2021
V BSK určia projekty, do ktorých majú ísť nevyčerpané eurofondy
Identifikovať projekty v Bratislavskom kraji, pri ktorých je reálna šanca využiť prostriedky EÚ a minúť nevyčerpané peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
03.03.2021
Do ŽSK sa vlani dostalo cez IROP vyše sedem miliónov eur
Do Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa v roku 2020 dostali z Európskeho fondu regionálneho rozvoja finančné prostriedky vo výške zhruba sedem miliónov eur.
viac
21.04.2021
Plán na dočerpanie eurofondov v 2021-2022
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR predstavilo nový plán krízového manažmentu a 8 pilierov zvýšeného dohľadu nad eurofondami. Podľa rezortu, je veľmi dôležité, aby rezorty a samospráva mali vytvorené zásobníky dobre pripravených projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %