Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
03.04.2024 09:55

Ochranári zo Slovenského raja stavajú na ochranu žiab zábrany


Ilustračná snímka: TASR


K jarnému obdobiu patrí aj migrácia obojživelníkov k vodným nádržiam, miestam ich rozmnožovania. Ak im v ceste stojí komunikácia, množstvo jedincov zahynie pod kolesami áut. Stáva sa to aj v kompetenčnom území Správy Národného parku (NP) Slovenský raj, preto ochranári stavajú okolo cesty zábrany.


Správa NP informovala, že ich stavajú napríklad v lokalite Petakovec pri obci Kluknava neďaleko cesty z Margecian do Košíc.

Zábrany znemožnia žabám prechod cez nebezpečnú komunikáciu. "Je to aj pre nás náročné obdobie, lebo obojživelníky treba chodiť pravidelne prenášať spoza zábran na druhú stranu cesty. V lokalite Petakovec sme si situáciu trocha uľahčili. Už niekoľko rokov aj tam staviame zábrany, spoza ktorých však žaby prenášať netreba. Staviame ich na okraji lesnej cesty, paralelnej so štátnou komunikáciou druhej triedy a na dvoch miestach budujeme 'privádzače' k dvom podchodom. Tie sú súčasťou tejto dopravnej infraštruktúry," objasnila Správa NP. Žaby tak doputujú k prekážke a pozdĺž nej sa dostanú až k cestnému podchodu, ktorým bezpečne prejdú na druhú stranu. Viac ako 500 metrov zábran je podľa ochranárov overenou zárukou.         

"Tohtoročné rozmarné počasie vylákalo prvé ropuchy už v prvej dekáde marca, čo nás zaktivizovalo a zábrany sme vybudovali v značnom predstihu oproti iným rokom. Odvtedy sa žaby neobjavili, no čakáme ich každým dňom a veríme, že sme im ich púť, aj vďaka pochopeniu miestneho urbariátu a práci miestneho bagristu, urobili bezpečnejšou," uzatvára Správa NP.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2019
Ľadový expres sa vracia na trať
Košický samosprávny kraj prostredníctvom svojej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus aj tento rok spúšťa mimoriadny turistický vlak Ľadový expres. Premávať začne už od tejto soboty (29.6.2019) na trase Košice – Dobšinská ľad. jaskyňa – Červená Skala.
viac
01.02.2022
Sivú Bradu získali ochranári, citlivo ju chcú sprístupniť aj verejnosti
Ochranári získali pod svoju správu národnú prírodnú rezerváciu (NPR) Sivá Brada neďaleko Spišského hradu. Riaditeľ Správy Národného parku (NP) Slovenský raj Tomáš Dražil potvrdil, že ide o plochu vo veľkosti deväť hektárov, ktorej znalecká cena presiahla 140 000 eur.
viac
02.03.2022
V Slovenskom raji vznikne Cesta bojovníka v čarovnom lese
V Slovenskom raji vznikne Cesta bojovníka v čarovnom lese. Ide o zážitkovú cestu, ktorá spája fyzickú aktivitu, odpočinok i históriu miestnej lokality v okolí Marcelovho hradu.
viac
12.03.2024
Ochranári vybudovali zábrany pre žaby a pomáhajú im s migráciou
Ochranári vybudovali v uplynulých dňoch pri vodnej nádrži Sigord pri Prešove migračné zábrany pre žaby. Apelujú na vodičov, aby boli ohľaduplní voči zvieratám i dobrovoľníkom, ktorí ich budú počas migrácie prenášať. Pre TASR to uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %