Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.04.2020 12:25

Ochranári mapujú migračné trasy šeliem v Karpatoch


Snímka zdroj: (tasr).


Ochranári a priestoroví plánovači mapujú migračné trasy šeliem. Cieľom mapovania je poznať a chrániť migračné trasy šeliem naprieč celými Karpatmi.


Žijú tam najväčšie populácie medveďa, vlka či rysa. Informovala o tom Andrea Settey Hajdúchová z organizácie World Wide Fund for Nature (WWF) Slovensko.

Aktuálne ochranári skúmajú koridory na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce, CHKO Strážovské vrchy, CHKO Cerová vrchovina a v Národnom parku (NP) Malá Fatra. Súbežne sa mapuje aj CHKO Beskydy a NP Bükk v Maďarsku, v Rumunsku, Srbsku a na Ukrajine.

„Môže sa to zdať ako prehnane veľké územie, ale šelmy majú putovanie v génoch. Presúvajú sa pri hľadaní potravy, partnerov či nových teritórií pre samostatný život. Aj na Slovensku máme zdokumentované príbehy šeliem migrujúcich stovky kilometrov naprieč Karpatmi,” hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Najväčšími hrozbami pre šelmy je podľa WWF výstavba ciest, rozširovanie zástavby v obciach či rozvoj rekreačných areálov.

Ján Kadlečík zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR hovorí, že mnohé migračné koridory sa nachádzajú na územiach, kde platí iba prvý stupeň ochrany prírody. Ak by sa živočíchy izolovali len v chránených územiach, mohlo by to ohroziť výmenu génov medzi populáciami a prežitie šeliem. „Je nevyhnutné, aby boli v krajinách nastavené pravidlá a zákony, ktoré zohľadňujú potrebu ochrany ekologickej konektivity, stoja na odborných znalostiach a zlaďujú záujmy všetkých strán v dotknutom území,” podotkol Kadlečík.

Súčasná legislatíva v oblasti plánovania nie je podľa Vladimíra Ondrejičku zo SPECTRA Centra excelencie Európskej únie (EÚ) Slovenskej technickej univerzity v Bratislave ideálna, chýba zákon o krajinnom plánovaní. „V procesoch územného plánovania, ktoré má u nás najsilnejšie postavenie, sa často stáva, že potreba ochrany biokoridorov je podriadená iným záujmom v území. To často končí prerušením biokoridoru a stratou migračnej trasy,” približuje Ondrejička.

Na Slovensku územie mapujú ŠOP, WWF Slovensko, Slovenská agentúra životného prostredia a SPECTRA Centrum excelencie EÚ v rámci projektu ConnectGREEN. Výsledkom projektu bude databáza migračných trás a opatrení pre ochranu šeliem i učebné materiály pre študentov priestorového plánovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2020
Na rieke Hučava pod Poľanou odstránia starú hať
„Dlhodobo upozorňujeme na to, ako prehradenia na riekach zhoršujú stav našich vôd a ohrozujú populácie migrujúcich rýb. Máme tak jedinečnú šancu vrátiť rieke dobrý ekologický stav,“ informovala o tom Settey Hajduchová z mediálneho tímu WWF (World Wide Fund for Nature) Slovensko.
viac
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
20.07.2021
Nevyčerpané financie ŠOP by sa mohli presunúť na územnú a druhovú ochranu
Nevyčerpané financie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v sume 874 520 eur by sa mohli presunúť na zavedenie ekonomického informačného systému a na plnenie úloh druhovej a územnej ochrany.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %