Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
08.12.2023 03:05

Ochrana obyvateľstva v prípade mimoriadnych udalostí: MV SR rozšírilo sieť sirén


Ilustračná snímka TASR


Ministerstvo vnútra rozšírilo a zmodernizovalo s podporou fondov EÚ sieť sirén civilnej ochrany na varovanie obyvateľstva pri riešení následkov mimoriadnych udalostí.


Spolu bolo vybudovaných 1 088 nových diaľkovo ovládaných elektronických sirén štvrtej generácie v 720 mestách a obciach. Pokrytie výstražným signálom elektronických sirén tak stúplo na 85 percent obyvateľov Slovenska na trvale obývanom zastavanom území z pôvodných 58 percent. Rezort vnútra tým zvýšil úroveň pripravenosti na zvládanie mimoriadnych udalostí ovplyvnených zmenou klímy.

Počas pravidelnej skúšky sirény budú dnes v piatok 8. decembra prvýkrát hlasito preskúšané z celorepublikovej úrovne aj novovybudované sirény.

Vybudovanie nových sirén podporila finančne EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia v programovom období 2014 – 2020.

Projekt Budovanie systémov včasného varovania realizovala sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra v období rokov 2018 až 2023, nadväzoval naň projekt Budovanie systémov včasného varovania 2 s obdobím realizácie v rokoch 2022 až 2023.

Nové elektronické sirény rozšírili sieť sirén a nahradili staršie elektromotorické sirény. Lokality na ich umiestnenie boli stanovené na základe počtu obyvateľov a zároveň zvýšeného výskytu mimoriadnych udalostí spôsobených zmenou klímy v súčinnosti s okresnými úradmi a za využitia analýzy územia. Išlo predovšetkým o krajské a okresné mestá a obce s počtom obyvateľov nad 1 000. Realizovala sa aj obmena v minulosti vybudovaných elektronických sirén v krajských mestách.

Projekty Budovanie systému včasného varovania prinášajú do miest a obcí inteligentné modulárne elektronické sirény. Sirény Pavian s výkonom 600 W alebo 1200 W je možné rýchlo aktivovať a deaktivovať, dokážu vyvinúť vysoký akustický tlak na veľkú vzdialenosť a disponujú plnou autodiagnostikou stavu, ako aj viacerými možnosťami ovládania a komunikácie. Vďaka zabudovaným akumulátorom dokážu fungovať aj pri výpadku elektrického prúdu do 72 hodín.

Primátorom a starostom obcí umožňujú sirény prenášať a reprodukovať živé hlásenia, dosiahnuť zrozumiteľnosť hovoreného slova, regulovať hlasitosť a voľbu režimu (denný, nočný), nahrávať varovné tóny a hlásenia na diaľku, automaticky prevádzať textové správy na zvukový výstup.

Ovládať je ich možné nielen lokálne v obciach a mestách, ale aj diaľkovo z príslušného varovacieho a vyrozumievacieho centra republiky a kraja. Na diaľku je možné spustiť aj živé vysielanie RTVS (stanica Slovensko) alebo hovorené slovo cez mikrofón.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
22.10.2019
Zjednodušte si vybavenie nového OP z dôvodu zmeny trvalého pobytu
O vydanie nového občianskeho preukazu môžete požiadať aj cez internet a bez čakania na oddelení dokladov.
viac
25.04.2020
Pracoviská MV SR budú od pondelka verejnosti k dispozícii 6 hodín denne
Od pondelka 27. apríla 2020 kontaktné pracoviská MV SR prechádzajú z 3-hodinového na 6-hodinový režim úradných hodín.
viac
14.05.2024
Ochrana mäkkých cieľov v školách
Rada vlády ako poradný, koordinačný a odborný orgán vlády SR pre oblasť prevencie kriminality rozhodla o zriadení pracovnej skupiny pre ochranu mäkkých cieľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %